Σύγκριση χειροκίνητης (manual) και αυτόματης (auto) τιτλοποίησης της CPAP σε ασθενείς με υπνική άπνοια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2893600 211 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο - Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μηναριτζόγλου Αλίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπυρίδων Ζακυνθινός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Ρουτση, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Λουτράρη, Ε.ΔΙ.Π., Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση χειροκίνητης (manual) και αυτόματης (auto) τιτλοποίησης της CPAP σε ασθενείς με υπνική άπνοια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση χειροκίνητης (manual) και αυτόματης (auto) τιτλοποίησης της CPAP σε ασθενείς με υπνική άπνοια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η CPAP (continuous positive airways pressure) αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της μέτριας και σοβαρής αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Η τιτλοποίηση της μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα είτε με αυτόματη ρύθμιση και μπορεί να είναι ολονύχτια ή μόνο στο δεύτερο ήμισυ της νύχτας (split night). Μέχρι σήμερα είναι περιορισμένος ο αριθμός των μελετών που συγκρίνουν τους δυο τρόπους τιτλοποίησης.
Σκοπός: Να εκτιμηθεί εάν η αυτόματη τιτλοποίηση της CPAP είναι το ίδιο αποτελεσματική με την χειροκίνητη στην διόρθωση των αναπνευστικών γεγονότων τόσο σε ολονύχτια μελέτη όσο και σε μελέτη split night και εάν είναι το ίδιο ανεκτή από τον ασθενή κατά τη διάρκεια της τιτλοποίησης.
Υλικό και μέθοδος: Στην μελέτη τιτλοποίησης συμμετείχαν 100 ασθενείς με σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ). Στους 50 η τιτλοποίηση της cpap έγινε χειροκίνητα και στους άλλους 50 αυτόματα. Σε κάθε ομάδα, 25 ασθενείς υποβλήθηκαν σε split night μελέτη και 25 σε ολονύχτια τιτλοποίηση. Στο τέλος της εξέτασης οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αφορούσε το βράδυ της μελέτης.
Aποτελέσματα: Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ αυτόματης και χειροκίνητης τιτλοποίησης στη διόρθωση των αναπνευστικών γεγονότων, την αρχιτεκτονική και την επάρκεια του ύπνου τόσο σε ολονύχτια καταγραφή όσο και σε μελέτη split night . H πίεση (P95) που καταγράφηκε στην αυτόματη τιτλοποίηση ήταν υψηλότερη (10,7±2,2) από την μέγιστη πίεση της χειροκίνητης (8,1±2,7) τόσο σε ολονύχτια καταγραφή (αυτόματη 11.0±2,78, χειροκίνητη 7,9±2,7) όσο και σε τιτλοποίηση μελέτης split night (αυτόματη 10,5±2,4 χειροκίνητη 8,2±2,7). Επίσης το 64,5% των ασθενών με αυτόματη τιτλοποίηση ανέφερε πως ο ύπνος τους ήταν πολύ καλύτερος απ’ ότι συνήθως ενώ με τη χειροκίνητη το 46,9% των ασθενών αντίστοιχα.
Συμπεράσματα: Από τα ευρήματά μας, φαίνεται ότι η αυτόματη τιτλοποίηση είναι το ίδιο αποτελεσματική με τη χειροκίνητη στη διόρθωση των αναπνευστικών γεγονότων τόσο ολονύχτια τιτλοποίηση όσο και σε split night. Χρησιμοποιεί όμως υψηλότερες πιέσεις για την άρση των απνοιών – υποπνοιών. Επίσης η ομάδα των ασθενών που κοιμήθηκαν με αυτόματη τιτλοποίηση ανέφεραν καλύτερο ύπνο το βράδυ της τιτλοποίησης .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
CPAP, Αυτόματη τιτλοποίηση, Χειροκίνητη τιτλοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
91
Minaritzoglou Aliki MSc.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο