Η μελέτη της επίπτωσης των ψυχιατρικών νοσημάτων με ειδικές διαγνωστικές μεθόδους στη ψωρίαση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2893762 201 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονη Διαγνωστική στη Δερματολογία-Αφροδισιολογία και Αλλεργιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καζαντζόγλου Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγέλια Παπαδαυίδ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Επιβλέπουσα
Μαριάννα Νταλαμάγκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α
Αλέξανδρος Κατούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μελέτη της επίπτωσης των ψυχιατρικών νοσημάτων με ειδικές διαγνωστικές μεθόδους στη ψωρίαση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μελέτη της επίπτωσης των ψυχιατρικών νοσημάτων με ειδικές διαγνωστικές μεθόδους στη ψωρίαση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική, φλεγμονώδης νόσος που συνεπάγεται υπερπολλαπλασιασμό των κερατονοκυττάρων στην επιδερμίδα. Μια σωρεία μελετών αποδεικνύει ένα σαφή συσχετισμό της νόσου με μια σειρά συστηματικών νοσημάτων όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η καρδιαγγειακή νόσος και τα ψυχιατρικά νοσήματα.
Σκοπός: Στόχος αυτής της συγχρονικής μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίπτωση τoυ άγχους, της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια, σε ασθενείς με μέτρια - σοβαρή ψωρίαση υπό αγωγή με anti-TNFa/anti-IL12/23, σεκουκινουμάμπη ή απρεμιλάστη.
Μέθοδοι: Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 242 ασθενείς, οι οποίοι παρακολουθούνταν στο ειδικό ιατρείο ψωρίασης της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων του Π.Γ.Ν. Αττικόν, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 169 ασθενείς συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο του Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία (DLQI), 211 την Κλίμακα Άγχους (HADSA) και Κατάθλιψης (HADSD) στο γενικό νοσοκομείο και 45 το ερωτηματολόγιο άγχους και κατάθλιψης του BECK (BECKA και BECKD), για να εκτιμηθεί η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς και η εμφάνιση άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού.
Αποτελέσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση επηρεάζεται εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου DLQI (p=0,27). Οι αγχώδεις διαταραχές φαίνεται να είναι συχνότερες από την κατάθλιψη μεταξύ των συμμετεχόντων ασθενών, με τις γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη επίπτωση σοβαρούς αγχώδους διαταραχής σε σύγκριση με τους άνδρες (p<0,001). Οι ασθενείς υπό αγωγή με σεκουκινουμάμπη επέδειξαν σημαντική διαφορά με χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν anti-TNFa/anti-IL12/23 ή απρεμιλάστη.
Συμπεράσματα: Τα υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης είναι κοινά στην ψωρίαση, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οι δερματολόγοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την υποομάδα ατόμων με ψωρίαση, προκειμένου να αποφευχθεί η μελλοντική ψυχοπαθολογία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψωρίαση, Ψυχιατρικά νοσήματα, Κατάθλιψη, Άγχος, Αυτοκτονία, Δείκτης Ποιότητας Ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
74
Kazantzoglou Angeliki MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο