Η επίδραση της καπνιστικής συνήθειας στον ύπνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2894140 186 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο - Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μουστάκα Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατσαούνου Παρασκευή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ρούτση Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλομενίδης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της καπνιστικής συνήθειας στον ύπνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της καπνιστικής συνήθειας στον ύπνο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το κάπνισμα, συχνά αναφερόμενο και ως καπνιστική συνήθεια, στην πραγματικότητα αποτελεί χρόνια νόσο εξάρτησης από τη νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι και η κύρια εξαρτησιογόνος ουσία του καπνού. Η μελέτη της επίδρασής της στον ύπνο συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των διαταραχών του ύπνου στους καπνιστές, των μηχανισμών εξάρτησης και της διαδικασίας διακοπής του καπνίσματος.
Σκοπός :Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την επίδραση της νικοτίνης στη λειτουργία του ύπνου στους ενεργούς καπνιστές, κατά την προσπάθεια διακοπής και η συσχέτισή της με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Υλικό και μέθοδος : Η βιβλιογραφία αφορά μελέτες που συγκεντρώθηκαν μετά από αναζήτηση στο Pubmed, σε δημοσιεύσεις από το 1990 έως το 2018 αλλά και παλαιότερες όπου κρίθηκε απαραίτητο.
Αποτελέσματα: Οι ενεργοί καπνιστές στατιστικά αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ύπνου, με αλλαγές και στην αρχιτεκτονική του. Κατά τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων, η οξεία φάση στέρησης συνδέεται με κακή ποιότητα ύπνου και αϋπνία. Η φαρμακευτική θεραπεία υποκατάστασης παρ’ ότι εν γένει αμβλύνει τα συμπτώματα στέρησης, παρουσιάζει την αϋπνία ως κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια. Τα ανωτέρω αποτελούν αρνητικό προγνωστικό παράγοντα για μια επιτυχή προσπάθεια διακοπής. Επίσης το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση ροχαλητού, σχετίζεται στατιστικά με το σύνδρομο ανήσυχων άκρων, και φαίνεται να επιδεινώνει το Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου. Τέλος το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί τον κυριότερο αναστρέψιμο παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, μετά την τοποθέτηση σε σωστή θέση για ύπνο.
Συμπεράσματα : Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στη λειτουργία του ύπνου κατά την ενεργό έκθεση, αποτελεί μια επιπλέον επιβλαβή για την υγεία επίπτωση του καπνού. Επίσης οι διαταραχές ύπνου κατά την προσπάθεια διακοπής, δυσχεραίνουν την προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τομέα αυτό, με σωστή ενημέρωση και ενδεχόμενη φαρμακευτική και επιπλέον υποστηρικτική παρέμβαση για τις διαταραχές ύπνου ώστε να έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχούς διακοπής καπνίσματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κάπνισμα, Διακοπή καπνίσματος, Νικοτίνη, Ύπνος, Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
42
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Moustaka Eleni Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.