Αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας στο πεζογραφικό έργο του Κύπρου Χρυσάνθη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2895575 251 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σαντοριναίου Όλγα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευαγγελία Γαλανάκη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας στο πεζογραφικό έργο του Κύπρου Χρυσάνθη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας στο πεζογραφικό έργο του Κύπρου Χρυσάνθη
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκει τον εντοπισμό των αναπαραστάσεων της παιδικής ηλικίας στο πεζογραφικό έργο του Κύπρου Χρυσάνθη.
Αρχικά, επιχειρείται να προσδιοριστεί η έννοια της παιδικής ηλικίας. Η συγκεκριμένη έννοια έχει βιολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο, γι’ αυτό και τα ηλικιακά όριά της δεν είναι καθορισμένα με ακρίβεια. Άλλωστε, οι αντιλήψεις για το παιδί διαφοροποιούνται ανάλογα με την κοινωνία και την εποχή στην οποία αναφερόμαστε. Η εργασία αυτή έχει ως στόχο να εντοπίσει τις αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας με βάση την κοινωνιολογική προσέγγιση της λογοτεχνίας.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον στρέφεται στον Κύπρο Χρυσάνθη και το έργο του. Γίνεται αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία καθώς και στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Κύπρου Χρυσάνθη. Ο τελευταίος υπήρξε σπουδαίος ιατρός και συγκεκριμένα παιδίατρος. Συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής υγείας των μαθητών στην Κύπρο μέσα από ποικίλες δράσεις όπως η λειτουργία των Σχολιατρικών Υπηρεσιών. Βέβαια, η συγγραφική και η πολύπλευρη πολιτιστική του δράση τον κατέστησαν έναν σημαντικό πνευματικό άνθρωπο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Άλλωστε, το έργο του είναι αναγνωρισμένο σε όλα τα επίπεδα.
Η εργασία περιορίζεται στην εξέταση μόνο του πεζογραφικού του έργου, αν και ο συγγραφέας είχε μια πλούσια συγγραφική παραγωγή υπηρετώντας με επιτυχία όλα τα είδη του λόγου. Τα πεζά κείμενά του είναι διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Ο Κύπρος Χρυσάνθης έχοντας ζήσει και ο ίδιος σε μια ταραγμένη εποχή για την Κύπρο, αποδίδει στο έργο του επεισόδια της πολύχρονης κυπριακής ιστορίας. Η απόδοση αυτή γίνεται μέσα από έναν συνδυασμό ρεαλισμού και λυρισμού. Παράλληλα και η επαγγελματική του δραστηριότητα αποτυπώνεται στα πεζογραφήματά του.
Η εργασία επιδιώκει να ανακαλύψει αν μέσα σε αυτό το πολύπτυχο έργο υπάρχουν και αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας, δηλαδή αν καταγράφεται η παρουσία του παιδιού και τι ρόλο αυτό έχει μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται. Για να επιτευχθεί το παραπάνω γίνεται ανάλυση του περιεχομένου όλων των πεζών έργων του συγγραφέα.
Στο κύριο μέρος της εργασίας παρατηρούμε ότι το παιδί εμφανίζεται με τους εξής τρόπους. Το παιδί περιγράφεται πριν τη γέννησή του, ενώ υπογραμμίζεται η σημασία της ατεκνίας. Όταν το παιδί γεννηθεί, γίνεται μέλος μιας οικογένειας και αποτελεί συνέχεια και αντικείμενο φροντίδας των γονέων και των οικείων. Η ονοματοδοσία του παιδιού είναι μια σημαντική διαδικασία. Παράλληλα αναφέρονται και παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου, αλλά και υιοθετημένα, ορφανά και άρρωστα παιδιά. Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι είναι άλλη μια αναπαράσταση της παιδικής ηλικίας. Γενικότερα μια μερίδα παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, κακοποίησης και εγκατάλειψης, προβλήματα που αντιμετωπίζονται με τη συμβολή της Κοινωνικής Πρόνοιας και τη φιλανθρωπία. Επίσης, παρουσιάζονται τα παιδιά σε σχέση με τον διωγμό, την προσφυγιά αλλά και την αντίσταση. Ακόμα εμφανίζεται το παιδί ως ανάμνηση των παιδικών χρόνων του αφηγητή ή του ήρωα καθώς και σε σχέση με τη θρησκεία και τη φύση. Τέλος, καταγράφεται και ο δευτερεύων ρόλος που έχουν τα παιδιά σε ορισμένα από τα πεζογραφήματά του συγγραφέα.
Συμπερασματικά, ο Κύπρος Χρυσάνθης στο πεζογραφικό του έργο αναπαριστά με ποικίλους τρόπους την παιδική ηλικία στη σύγχρονή του και σε παλαιότερες εποχές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Κύπρος Χρυσάνθης, αναπαραστάσεις παιδικής ηλικίας, κυπριακή λογοτεχνία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
140
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία Όλγας Σαντοριναίου Α.Μ.216817.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.