La procédure du prononcé des sanctions par les autorités de régulation

Διπλωματική Εργασία uoadl:2895853 305 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κοκκινάκη Μαρία-Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Aude ROUYERE, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Bordeaux
Πρωτότυπος Τίτλος:
La procédure du prononcé des sanctions par les autorités de régulation
Γλώσσες εργασίας:
Γαλλική
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων από τις ρυθμιστικές αρχές
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εξετάζει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων που ακολουθείται από τις ρυθμιστικές αρχές στη γαλλική έννομη τάξη κάνοντας, παράλληλα, αναφορές σε ορισμένα σημεία, στην ελληνική έννομη τάξη.
Αρχικά προσδιορίζονται η έννοια και η νομική μορφή των ρυθμιστικών αρχών καθώς και η έννοια της διοικητικής κύρωσης και εν συνεχεία παρουσιάζονται οι συνταγματικές αρχές και οι εγγυήσεις της δίκαιης δίκης που πλαισιώνουν την άσκηση της κυρωτικής αρμοδιότητας από τις ρυθμιστικές αρχές.
Ορισμένα ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων αποτέλεσαν αντικείμενο τόσο της εγχώριας νομολογίας όσο και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όπως η δυνατότητα αυτεπάγγελτης ενέργειας της ρυθμιστικής αρχής, ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων δίωξης, έρευνας και απόφασης εντός της ρυθμιστικής αρχής, η παρουσία του εισηγητή στη διάσκεψη του σχηματισμού λήψης της κυρωτικής απόφασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων άμυνας, η δημοσιότητα των συνεδριάσεων ενώπιον της ρυθμιστικής αρχής.
Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του αρμόδιου οργάνου για την επιβολή των κυρώσεων και της κυρωτικής διαδικασίας που ακολουθείται από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και χρηματοπιστωτικών αγορών στη Γαλλία και την Ελλάδα.
Στη Γαλλία η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό κοινά σημεία χωρίς να είναι η ίδια σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές, διέπεται από γενικούς κανόνες του διοικητικού δικαίου αλλά και από ειδικούς διαδικαστικούς κανόνες προερχόμενους από το ποινικό δίκαιο, που της προσδίδουν το χαρακτήρα «δικοφανούς διαδικασίας» θυμίζοντας έντονα τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενώπιον των δικαστηρίων. Αφετηρία αυτής της προσέγγισης, την οποία δεν συναντάμε στον ίδιο βαθμό στην Ελλάδα, αποτελεί η νομολογία του ΕΔΔΑ για το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ καθώς και η νομολογία των γαλλικών δικαστηρίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ρυθμιστικές αρχές, ανεξάρτητη διοικητική αρχή, διοικητική κύρωση, διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αρχή αμεροληψίας, δικαιώματα άμυνας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
126
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.