ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896656 186 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-05
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σταματάκη Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Σπύρου, πρ. Αναπλ. Καθηγητής, Μαθηματικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ
Περίληψη:
Στην παρούσα μελέτη διερευνήσαμε τη μαθηματική επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη τόσο σε λεκτικό όσο και σε μη λεκτικό επίπεδο δίνοντας έμφαση στο τελευταίο. Σκοπός μας είναι η αποκάλυψη μη καταγεγραμμένων όψεων των διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη σε θυμικό επίπεδο.
Πρόκειται κυρίως για μια μεθοδολογική και θεωρητική προσέγγιση, που συναναλύει λεκτικές και μη λεκτικές όψεις της επιχειρηματολογίας, που αναπτύχθηκε σε επιλεγμένα διδακτικά επεισόδια, βασιζόμενοι στο απλό σχήμα του Toulmin, δεδομένα, εγγύηση ισχυρισμός. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των πλεονεκτημάτων και ιδιαίτερα της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να προσφέρει στην έρευνα της διδακτικής των μαθηματικών μια τέτοια ολιστική προσέγγιση ανάλυσης της μικρό-δομής των επιχειρημάτων.
Διευκρινίζεται ότι σε αυτό το πλαίσιο επιλέχθηκαν συγκεκριμένα επιχειρήματα και διδακτικά επεισόδια που βοηθούν στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων, αλλά και των περιορισμών της προτεινόμενης προσέγγισης. Αναλύοντας τη μικρό-δομή του κάθε επιχειρήματος που επιλέξαμε, μέσα από το απλό σχήμα του Toulmin, εξετάσαμε το κατά πόσο η μη λεκτική επικοινωνία του εκπαιδευτικού μέσα στο επιχείρημα ενεργοποιείται ως δεδομένο, ως εγγύηση ή ως ισχυρισμός και στη συνέχεια διερευνήσαμε εάν το μη λεκτικό στοιχείο του επιχειρήματος ενισχύει, συμπληρώνει ή λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς το λεκτικό επιχείρημα που αναπτύσσεται. Κάτι τέτοιο ισχυριζόμαστε ότι επιτρέπει την επαναθεώρηση του μαθηματικού επιχειρήματος που νομιμοποιεί ο/η εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης, αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω όψεις της πολυπλοκότητας της συγκρότησης της μαθηματικής γνώσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
επιχειρηματολογία, λεκτική επικοινωνία, μη λεκτική επικοινωνία, θυμικό στα μαθηματικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
92
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ.pdf (705 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο