Τα αποτελέσματα της αναπνευστικής αποκατάστασης σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα σε μηχανικό αερισμό. Review των τελευταίων 10 ετών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896983 203 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοπνευμονική Αποκατάσταση και Αποκατάσταση Πασχόντων ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δεβενέ Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κουλούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα αποτελέσματα της αναπνευστικής αποκατάστασης σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα σε μηχανικό αερισμό. Review των τελευταίων 10 ετών.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα αποτελέσματα της αναπνευστικής αποκατάστασης σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα σε μηχανικό αερισμό. Review των τελευταίων 10 ετών.
Περίληψη:
Εισαγωγή : Η εφαρμογή της αποκατάστασης σε ασθενείς σε μηχανικό αερισμό έχει αποδειχθεί ως μια διαδικασία ασφαλής και εφικτή, η οποία παρέχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχολογική λειτουργία αυτών των ασθενών. Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική παρέμβαση με τεκμηριωμένη ευεργετική δράση στην αποδέσμευση των συγκεκριμένων ασθενών από το μηχανικό αερισμό.
Σκοπός : Σκοπός αυτής της ανασκόπησης είναι να περιγράψει την αναπνευστική φυσικοθεραπεία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, όπως αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς σε μηχανικό αερισμό, οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια αναπνευστική πάθηση, ως αιτία εισαγωγής τους στη ΜΕΘ. Επιπλέον, να προσδιορίσει ποιος τύπος αναπνευστικής φυσικοθεραπείας ήταν πιο αποτελεσματικός και πώς επηρέασε την εξέλιξη της αναπνευστικής νόσου.
Υλικό και Μέθοδος : Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν από το 2009 έως το 2019, στην Αγγλική γλώσσα, στη βάση δεδομένων PubMed με τις λέξεις κλειδιά : “respiratory failure”, “pulmonary diseases”, “respiratory physiotherapy”, “mechanical ventilation”. Κριτήρια αποκλεισμού : μελέτες που αφορούν παιδιατρικούς ασθενείς, μετεγχειρητικούς ασθενείς ή ασθενείς που πάσχουν από κάποιο νευρομυϊκό νόσημα, μελέτες που αναφέρονται σε πειράματα σε ζώα ή αναφέρονται μόνο σε μορφή περίληψης.
Αποτελέσματα : Από τις δημοσιευμένες έρευνες, 13 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Οι 4 εξ αυτών αναφέρονταν σε διασωληνωμένους ασθενείς εξαιτίας συγκεκριμένης αναπνευστικής πάθησης, ενώ οι υπόλοιπες 9 σε διασωληνωμένους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των οποίων καταγραφόταν η ύπαρξη αναπνευστικής νόσου. Η συνηθέστερη αιτία αναπνευστικής ανεπάρκειας λόγω αναπνευστικού προβλήματος ήταν η πνευμονία και στη συνέχεια η παρόξυνση της ΧΑΠ. Το Threshold inspiratory muscle training φάνηκε να χρησιμοποιείται συχνότερα ως μέρος της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας, σε συνδυασμό με τη συμβατική φυσιοθεραπεία.
Συμπεράσματα : Λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος και των περιορισμένων δεδομένων, ήταν δύσκολο να καταλήξουμε ποιος τύπος αναπνευστικής φυσικοθεραπείας ήταν πιο αποτελεσματικός και πώς επηρέασε την εξέλιξη της αναπνευστικής νόσου. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει αυτήν την ομάδα ασθενών της ΜΕΘ με αναπνευστικό νόσημα που θα ωφεληθεί περισσότερο από συγκεκριμένους τύπους αναπνευστικής φυσιοθεραπείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αναπνευστική ανεπάρκεια, Παθήσεις αναπνευστικού, Αναπνευστική φυσικοθεραπεία, Μηχανικός αερισμός
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
52
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Devene Eleni MSc.pdf
922 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.