Η επίδραση της Μεθόδου Υποστήριξης Ομοτίμων στη γλυκαιμική ρύθμιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη: συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897144 179 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πάσχου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παύλος Σαράφης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου, Επιβλέπων
Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Καντζανού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της Μεθόδου Υποστήριξης Ομοτίμων στη γλυκαιμική ρύθμιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη: συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της Μεθόδου Υποστήριξης Ομοτίμων στη γλυκαιμική ρύθμιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη: συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μέθοδος υποστήριξης ομοτίμων, αποτελεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης χρονίων νοσημάτων που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα που προκύπτει από τις παροχές υπηρεσιών υγείας στον ασθενή ως την εκπαίδευσή του στην αυτοδιαχείριση του νοσήματος. Έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως ως μία χαμηλού κόστους παρέμβαση που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και συνεισφέρει σε μία πλειάδα ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2).

Σκοπός: Σκοπό της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η παρουσίαση της μεθόδου υποστήριξης ομοτίμων και της επίδρασής της στη γλυκαιμική ρύθμιση ασθενών με ΣΔ2, όπως αυτή εκφράζεται με τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Για την ανάπτυξη της επίδρασης αυτής της μεθόδου πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση των Τυχαιοποιημένων Κλινικών Μελετών (ΤΚΜ) που έχουν διενεργηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στην βάση δεδομένων PUBMED, όλων των ΤΚΜ που αφορούσαν ασθενείς με ΣΔ2 που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα υποστήριξης ομοτίμων και συγκρίθηκαν με μία ομάδα ελέγχου η οποία ελάμβανε την καθιερωμένη θεραπεία. Οι μελέτες θα έπρεπε να είχαν ως πρωτεύον ή δευτερεύον καταληκτικό σημείο τα επίπεδα της HbA1c. Από την αναζήτηση προέκυψαν 24 ΤΚΜ τα αποτελέσματα των οποίων ανασκοπήθηκαν συστηματικά.

Αποτελέσματα: Η μέθοδος υποστήριξης ομοτίμων αποτελεί μία παρέμβαση που επιδρά με διαφορετικό τρόπο στη ρύθμιση των επιπέδων HbA1c σε ασθενείς με ΣΔ2, ανεξάρτητα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακοθεραπεία. Φαίνεται ότι η μέθοδος μπορεί να επιφέρει σημαντική κλινική μείωση των επιπέδων HbA1c κυρίως σε ασθενείς με κακή γλυκαιμική ρύθμιση ενώ βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους λόγω του νοσήματος και την ικανότητα των ασθενών να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους αναφορικά με τη διαχείριση της νόσου. Όμως τα αποτελέσματα αυτά δεν αναπαράγονται στο σύνολο των μελετών, κυρίως λόγω του διαφορετικού σχεδιασμού παροχής της παρέμβασης, η οποία προσαρμόζεται τόσο στην κουλτούρα των ασθενών όσο και στις δυνατότητες και τους πόρους του εκάστοτε συστήματος υγείας.
Περισσότερες μελέτες οι οποίες θα αξιολογούν και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με την αυτοδιαχείριση του νοσήματος όπως η συμμόρφωση στη θεραπεία, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν σε αυτό το μοντέλο.

Συμπεράσματα: Tο σύνολο των μελετών συνιστά ένα ανομοιογένες μείγμα όπου η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την ιδανικά σχεδιασμένη μέθοδο υποστήριξης ομοτίμων, η οποία θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη γλυκαιμική ρύθμιση ασθενών με ΣΔ2, καθίσταται δύσκολη. Είναι αναγκαία η μετα-ανάλυση των αντικρουόμενων αποτελεσμάτων αυτών των μελετών και η σύνθεση των «δυνατών σημείων» κάθε κλινικής μελέτης προκειμένου να προταθεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο παρέμβασης που να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σακχαρώδης Διαβήτης, Μέθοδος υποστήριξης ομοτίμων, Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
91
ΠΑΣΧΟΥ - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (1).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο