ASSR στα παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897878 276 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βασιλείου Αλεξάνδρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Νικολόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Παύλος Μαραγκουδακής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Δελίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ASSR στα παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ASSR στα παιδιά
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναιη μελέτη της αξιοπιστίας των ASSR στην ακοολογική διερεύνηση της φυσιολογικής ακοής αλλά και όλων των βαθμών βαρηκοΐας.

Υλικό και μέθοδοι: Βρήκαμε όλα τα άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία μέσω του pubmed που συνέκριναν ακουστικές ουδούς με ακοομετρία συμπεριφοράς(τονικό ακοόγραμμα)με τις ουδούς που προκύπτουν από την εξέταση ASSR στις συχνότητες 500, 1000, 2000, και 4000 HZ. Επιπροσθέτως συμπεριλάβαμε και ενδιαφέροντα άρθρα που αντί για τονικό ακοόγραμμα χρησιμοποιούσαν ακοομετρία συμπεριφοράς με οπτική ενίσχυση σε μικρά παιδιά.Εξαιρέθηκαν μελέτες με ακουστική νευροπάθεια, μελέτες με λιγότερους από 5 ασθενείς (case reports), και μελέτες σε άλλη γλώσσα εκτός της Αγγλικής γλώσσας.

Αποτελέσματα – Συμπεράσματα: Από τα αρχικά 255 άρθρα, τελικά 23 αναλύθηκαν που πληρούσαν τα προαναφερθέντα κριτήρια. Πρέπει να επισημάνουμε την μεγάλη ετερογένεια των μελετών – αρκετές δεν δίνουν πληροφορίες ως προς τις ουδούς ή άλλες λεπτομέρειες καιάλλες συγκρίνουν μέσους όρους ενώ άλλες μελέτες δίνουν συντελεστές γραμμικής συσχέτισης. Επίσηςαρκετές μελέτες περιλαμβάνουν ασθενείς με διαφορετικού βαθμού βαρηκοΐας ή και με φυσιολογική ακοή χωρίς να διαχωρίζουν κατηγορίες. Τέλος υπάρχουν μελέτες που το ακοόγραμμα έγινε ακόμη και χρόνια μετά την εξέταση ASSR. Οι αδυναμίες αυτές καθιστούν δύσκολη αν όχι αδύνατη την εξαγωγή απολύτων συμπερασμάτων. Εντούτοις σε πολλά σημεία συγκλίνουν και η παρούσα μελέτη ανέδειξε τα σημεία αυτά αλλά και τις διαφορές.

Η μέθοδος ακοολογικής εξέτασης ASSR βρέθηκε να αποτελεί μια αντικειμενική και αξιόπιστη μέθοδο απεικόνισης της ακουστικής ικανότητος των εξετασθέντων νεογνών, παιδιών, και ενηλίκων. Η συσχέτιση των ουδών ASSR στις 4 συχνότητες (500, 1000,2000, και 4000 HZ) με τις αντίστοιχες συχνότητες της ακοομετρίας συμπεριφοράς (κυρίως του τονικού ακοογράμματος) βρέθηκε να είναι πολύ υψηλή σε όλες τις μελέτες της παρούσης διπλωματικής εργασίας. Οι συντελεστές συσχέτισης κυμαινόταν από 0.75 έως 0.97 (πάνω από 0.90 στις περισσότερες μελέτες). Η μέση διαφορά ακοογράμματος και ASSR κυμαινόταν από 2 έως 19 dB στη μεγάλη πλειοψηφία των μελετών. Υπήρχαν μελέτες όπου στο 85% των μελετηθέντων ασθενών η διαφορά ASSR και τονικού ακοογράμματος ήταν κάτω των 20 ή ακόμη και κάτω των 10 dB (σε μερικές κατηγορίες βαρηκοΐας 4 dB). Υπήρχε μια σταθερή τάση μεγαλύτερης αξιοπιστίας των ASSR στις μέτριες προς σοβαρές βαρηκοΐες και μικρότερης σχετικά αξιοπιστίας στα αυτιά με φυσιολογική ακοή και στην πρακτική κώφωση.

Εντούτοις υπήρχαν και μελέτες που υποστηρίζουν ότι η αξιοπιστία των ASSR παραμένει πολύ υψηλή και σε αυτές τις δυο κατηγορίες ακοής. Τέλος βρέθηκεμια σταθερή τάση μεγαλύτερης αξιοπιστίας στις συχνότητες 1000, 2000, και 4000 HZ και μικρότερης σχετικά αξιοπιστίας στα 500 HZ.

Υπήρχαν, βέβαια, και μελέτες που υποστηρίζουν τη πολύ μεγάλη αξιοπιστία των ASSR ανεξάρτητα συχνότητας. Οι προαναφερθείσες διαφορές μπορεί να αποδοθούν σε παράγοντες της εξέτασης όπως στον εξωτερικό θόρυβο του περιβάλλοντος, στον αριθμό των σαρώσεων ή στο χρόνο της εξέτασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ABR - auditory brainsteam response, ASSR - auditory steady – state - respose – ακουστικά προκλητά δυναμικά σταθερής απόκρισης, Βαρηκοΐα, Ηλεκτροφυσιολογικός Έλεγχος Ακοής, Παιδί, Προκλητά Δυναμικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
34
MASTER FINAL Alex.pdf (623 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο