Επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και το περιβάλλον.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899034 203 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σιδεράκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Δρ., Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και το περιβάλλον.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και το περιβάλλον
Περίληψη:
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές. Αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας υπάρχουν 1500 εν δυνάμει ενεργά ηφαιστειακά κέντρα εκ των οποίων τα 600 έχουν εκραγεί στο πρόσφατο παρελθόν ενώ πολλά ακόμα παραμένουν άγνωστα.
Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν 39 ηφαίστεια εκ των οποίων τα πλέον ενεργά εντοπίζονται σε περιοχές του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Ως εκ τούτου, η μελέτη και η παρακολούθηση των ηφαιστείων, πέραν του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν ως φυσικά φαινόμενα, αποτελούν επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης προκειμένου οι άνθρωποι να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις τους. και να προστατευτούν σε περίπτωση μιας βίαιης ηφαιστειακής έκρηξης.
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες, τους ερευνητές, τους ιατρούς, την πολιτεία και το σύνολο της κοινωνίας γενικότερα.
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να επισημάνει τις πιο ουσιώδεις επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και το περιβάλλον. Στόχος της, είναι να αποτελέσει οδηγό και να συμβάλλει ουσιαστικά σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ερευνητικό ενδιαφέρον για τα ηφαίστεια και τις επιπτώσεις τους.
Στην αρχή θα γίνει μια σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση των βασικών στοιχείων που σχετίζονται με τις ηφαιστειακές εκρήξεις . Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά στον ορισμό, την περιγραφή και την ταξινόμηση των ηφαιστείων με βάση ορισμένες παραμέτρους όπως το γεωτεκτονικό περιβάλλον, την γεωγραφική κατανομή τους στο χώρο και το χρόνο την εκρηκτικότητα και την ενεργότητα τους.
Στην συνέχεια θα γίνει αναφορά στις επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία των ανθρώπων (σωματική και ψυχική) καθώς επίσης και στις επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Τέλος, θα γίνει μια σύντομη αναφορά στις μεθόδους πρόβλεψης και διαχείρισης των ηφαιστειακών εκρήξεων προκειμένου να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί αυτές να επιφέρουν.
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για την συγγραφή της παρούσας εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση. Πιο συγκεκριμένα, για την παρούσα μελέτη θα συλλεχθεί και θα μελετηθεί πλήθος ερευνητικών άρθρων που αφορούν τον ορισμό, την περιγραφή και την ταξινόμηση των ηφαιστείων, τις επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στην υγεία και το περιβάλλον καθώς επίσης και την πρόβλεψη και διαχείριση των ηφαιστειακών εκρήξεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ηφαιστειακές εκρήξεις, επιπτώσεις, υγεία, περιβάλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
46
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΙΔΕΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ ΑΜ 18191.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.