Μέτρα πρόληψης και θεραπείας των ελκών πίεσης στη ΜΕΘ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899078 230 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πέππα Αιμιλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Καλεμικεράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Επιβλέπων
Γεώργιος Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ουρανία Γκοβίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μέτρα πρόληψης και θεραπείας των ελκών πίεσης στη ΜΕΘ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μέτρα πρόληψης και θεραπείας των ελκών πίεσης στη ΜΕΘ
Περίληψη:
Τα έλκη πίεσης αποτελούν ένα πολυσυζητημένο θέμα και απασχολούν σε καθημερινή βάση το νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. (ΜΕΘ)
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των γνώσεων του νοσηλευτικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σχετικά με την πρόληψη και φροντίδα των ελκών πίεσης, σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, την κλινική εμπειρία και την επιμόρφωση που έχουν λάβει οι συμμετέχοντες σχετικά με το θέμα.
Υλικό- Μέθοδος: Πρόκειται για μία περιγραφική συγχρονική μελέτη, τον πληθυσμό της οποίας αποτέλεσαν 98 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών που εργάζονταν σε τρία δημόσια νοσοκομεία του νομού Αττικής. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη συμπλήρωση του δομημένου ερωτηματολογίου των Γούδα και συν., το οποίο περιλάμβανε δημογραφικά και επαγγελματικά στοιχεία, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού λάθους, οι οποίες αφορούσαν την σταδιοποίηση, την πρόληψη και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις σχετικά με τα έλκη πίεσης. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS ver. 25.
Αποτελέσματα: To 77,6% (n=76) του μελετώμενου πληθυσμού ήταν γυναίκες, η μέση ηλικία ήταν τα 38,7 (±7.87) έτη και η εμπειρία ανήλθε στα 13,28 (±7,5) έτη. Το 54,6% (n=53) είχαν παρακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τα έλκη πίεσης στο παρελθόν και μόνο το 26% (n=25) του μελετώμενου πληθυσμού δήλωσε ότι χρησιμοποιεί κλίμακες αξιολόγησης. Η μέση βαθμολογία σωστών απαντήσεων (με άριστα το 100) των συμμετεχόντων υπολογίστηκε σε 76,87 (± 9,21). Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μέσης βαθμολογίας γνώσεων σε σχέση με το είδος ΜΕΘ, την εμπειρία, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την αναλογία νοσηλευτή/ασθενών, την παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου ή την χρήση κλίμακας αξιολόγησης από τους συμμετέχοντες. Ωστόσο, βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των γνώσεων των συμμετεχόντων σε ορισμένες ερωτήσεις σε σχέση με τα δημογραφικά και τα επαγγελματικά τους στοιχεία.
Συμπεράσματα: Αν και το γνωστικό επίπεδο του νοσηλευτικού προσωπικού των ΜΕΘ κρίθηκε ικανοποιητικό, διακρίθηκαν συγκεκριμένα γνωσιακά ελλείμματα, τα οποία αντανακλούν τη μη συμμόρφωση των εργαζομένων στις κατευθυντήριες οδηγίες των ελκών πίεσης. Συμπεραίνεται ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των ελκών πίεσης, καθώς επίσης απαραίτητη κρίθηκε και η υιοθέτηση πρωτοκόλλων για την χρήση κλιμάκων αξιολόγησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έλκος πίεσης, Γνώσεις, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Νοσηλευτής, Πρόληψη, Αντιμετώπιση, Κλίμακα αξιολόγησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
84
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΟ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.