Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα. Μελέτη Περίπτωσης: Οι Σχολικές Μονάδες του Δήμου Λαμιέων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899098 247 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σταυρόπουλος Θωμάς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ Κούρου Ασημίνα, Γεωλόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π.
Δρ Ντρίνια Χ., Αναπλ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ Αντωναράκου Α., Αναπλ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ Λέκκας Ε., Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα. Μελέτη Περίπτωσης: Οι Σχολικές Μονάδες του Δήμου Λαμιέων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα. Μελέτη Περίπτωσης: Οι Σχολικές Μονάδες του Δήμου Λαμιέων.
Περίληψη:
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκδηλώνονται διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και κατολισθητικά φαινόμενα. Επίσης, παρατηρείται μια σύνδεση στην αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των φαινομένων με την κλιματική αλλαγή αλλά και με ανθρωπογενείς παράγοντες. Τα φαινόμενα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται καταστροφικά και μπορεί να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες, βλάβες σε κτίρια και υποδομές, και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Η ασφάλεια της σχολικής κοινότητας αποτελεί έναν από τους επτά στόχους του πλαισίου δράσης του Sendai 2015 - 2030, για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το «ασφαλές σχολείο» έχει ως στόχο τη δημιουργία σχολικών μονάδων οι οποίες στηρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: ασφαλή σχολικά κτήρια, ετοιμότητα για τη διαχείριση των κινδύνων σε επίπεδο σχολικής μονάδας και πολιτικές και εθνικές στρατηγικές, όπου ευνοούν την ένταξη θεμάτων που σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου καταστροφών στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, όλες οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας είναι υποχρεωμένες να συντάξουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμούς και πυρκαγιές.
Η παρούσα διπλωματική εργασία σκοπό έχει να μελετήσει και αναλύσει θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών των σχολικών μονάδων του Δήμου Λαμιέων, στον ρόλο της σχολικής κοινότητας, καθώς και στην ετοιμότητα και την αντίληψη των εκπαιδευτικών για τη μείωση κινδύνου καταστροφών σε ατομικό και εργασιακό επίπεδο.
Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκε το ιστορικό των φυσικών καταστροφών του Δήμου Λαμιέων, ενώ συντάχθηκε και ειδικό ερωτηματολόγιο ώστε να γίνει διερεύνηση των γνώσεων, της ετοιμότητας και της αντίληψης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου σε σχέση με κινδύνους και καταστροφές. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σε ποσοστό 89.4% οι σχολικές μονάδες έχουν Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και το 83.8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το γνωρίζουν. Επίσης, σε ποσοστό 65% γίνονται κάθε χρόνο μία με δύο ασκήσεις ετοιμότητας, ενώ τρεις ασκήσεις ετοιμότητας πραγματοποιεί το 17.7% των σχολικών μονάδων. Παράλληλα υλοποιήθηκαν και συνεντεύξεις με τους αρμόδιους φορείς για να συλλεχθούν στοιχεία που αφορούν στις ενέργειες διαχείρισης κινδύνων στις σχολικές μονάδες καθώς και σε τοπικό επίπεδο.
Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας προέκυψαν συμπεράσματα για τη βελτίωση του σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών της σχολικής κοινότητας του Δήμου Λαμιέων, καθώς και προτάσεις για καλές πρακτικές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ασφαλές σχολείο, άσκηση ετοιμότητας, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Δήμος Λαμιέων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
111
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_2020 ΘΩΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο