Μονήρης ομφαλική αρτηρία. Συχνότητα και συσχέτιση με επιδημιολογικούς παράγοντες, διαταραχές αύξησης και συγγενείς διαμαρτίες σε νεκροτομικό υλικό εμβρυϊκών θανάτων από τη Βόρεια Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899334 709 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Συρνιώτη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μεδίτσκου-Ευθυμιάδου Σουλτάνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ, Επιβλέπουσα
Μηλιαράς Δημοσθένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Νόννη Αφροδίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μονήρης ομφαλική αρτηρία. Συχνότητα και συσχέτιση με επιδημιολογικούς παράγοντες, διαταραχές αύξησης και συγγενείς διαμαρτίες σε νεκροτομικό υλικό εμβρυϊκών θανάτων από τη Βόρεια Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μονήρης ομφαλική αρτηρία. Συχνότητα και συσχέτιση με επιδημιολογικούς παράγοντες, διαταραχές αύξησης και συγγενείς διαμαρτίες σε νεκροτομικό υλικό εμβρυϊκών θανάτων από τη Βόρεια Ελλάδα
Περίληψη:
Εισαγωγή:

Ο ομφάλιος λώρος αποτελείται φυσιολογικά από τρία αγγεία: δύο ομφαλικές αρτηρίες και μία ομφαλική φλέβα, οι οποίες περιβάλλονται από μία ουσία ζελατινοειδούς σύστασης που ονομάζεται γέλη του Wharton. Ο ρόλος της ομφαλικής φλέβας είναι να μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στο έμβρυο, ενώ των ομφαλικών αρτηριών να απάγουν αποοξυγονωμένο αίμα από το έμβρυο στον πλακούντα. Η παρουσία της μονήρους ομφαλικής αρτηρίας εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 0.2-2% στον τοκετό, ενώ είναι περίπου 2-4 φορές μεγαλύτερη σε νεκροτομικά παρασκευάσματα. Ο ρόλος της μονήρους ομφαλικής αρτηρίας παραμένει αδιευκρίνιστος. Διάφοροι μηχανισμοί έχουν ενεπλακεί στην παθοφυσιολογία της διαταραχής, όπως αγενεσία ή ατρησία ενός εκ των δύο ομφαλικών αρτηριών. Η απουσία μίας ομφαλικής αρτηρίας έχει συσχετιστεί με διαμαρτίες του καρδιαγγειακού, ουροποιητικού, μυοσκελετικού, νευρικού και γαστρεντερικού συστήματος, ενώ οι κυήσεις εμφανίσουν σε μεγαλύτερη συχνότητα πρόωρο τοκετό, αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα, ενδομήτριο περιορισμό της αύξησης και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Σκοπός:

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η εκτίμηση του επιπολασμού της μονήρους ομφαλικής αρτηρίας σε αρχειακό υλικό εμβρυϊκών θανάτων και η συσχέτιση της διαταραχής με διάφορες επιδημιολογικές παραμέτρους, όπως βάρος κύησης, ηλικία μητέρας, διαταραχές διάπλασης, φύλο και ηλικία του εμβρύου.

Μέθοδοι:

Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν 649 περιπτώσεις εμβρυϊκών και νεογνικών θανάτων από τα αρχεία του εργαστήρια Ιστοπαθολογίας του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου και της Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης. Η καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων έγινε στο εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αποτελέσματα:

Τα δεδομένα κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την ηλικία μητέρας, την ηλικία κύησης, το φύλο εμβρύου-νεογνού, το βάρος κυήματος, την παρουσία ή απουσία συγγενών ανωμαλιών και τα ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά του πλακούντα. Το πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε ήταν το SPSS με επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 5%. Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκε η συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας μονήρους ομφαλικής αρτηρίας και δημογραφικών-ιστοπαθολογικών δεδομένων. Η παρουσία συσχέτισης μεταξύ ποιοτικών μεταβλητών του δείγματος καθορίστηκε με τη στατιστική δοκιμασία χ2. Η μονήρης ομφαλική αρτηρία ήταν η πιο συχνη συγγενής ανωμαλία που παρατηρήθηκε στο δείγμα με σχετική συχνότητα 4.46%. Στατιστικά σημαντική σχέση παρατηρήθηκε μεταξύ της παρουσίας μονήρους ομφαλικής αρτηρίας και υπολειπόμενης αύξησης, παρουσίας άλλων συγγενών ανωμαλιών και περιγεννητικής θνησιμότητας. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της μονήρους ομφαλικής αρτηρίας και της ηλικίας μητέρας-εμβρύου.

Συμπεράσματα:

Τα δεδομένα μας περιγράφουν αυξημένη συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας μονήρους ομφαλικής αρτηρίας και άλλων συγγενών ανωμαλιών. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης προέκυψαν από τη μελέτη νεκροτομικών παρασκευασμάτων και όχι από δεδομένα προγενετικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καθοριστεί η πρόγνωση των κυήσεων με μονήρη ομφαλική αρτηρία. Ευελπιστούμε ότι η δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής εμβρυϊκών θανάτων που θα περιγράφει τα δημογραφικά και βιομετρικά χαρακτηριστικά των εμβρυϊκών θανάτων θα συμβάλλει στη κατανόηση των συσχετίσεων και επιπολασμού των συγγενών ανωμαλιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μονήρης ομφαλική αρτηρία, Ομφάλιος λώρος, Πλακούντας, Συγγενείς διαμαρτίες, Περιγεννητική θνησιμότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
140
Αριθμός σελίδων:
62
Syrnioti Georgia MSc.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο