Μετανάστευση και ο κίνδυνος της σχιζοφρένειας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899647 303 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπαρμπαρή Αθανασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Καραβοκυρός Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετανάστευση και ο κίνδυνος της σχιζοφρένειας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μετανάστευση και ο κίνδυνος της σχιζοφρένειας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μετανάστευση, που στην σημερινή εποχή έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, συνοδεύεται από μία αλληλουχία ψυχοπιεστικών γεγονότων, καθιστώντας τον μετανάστη ψυχικά ευάλωτο. Στο ειδικό μέρος της διπλωματικής διεξήχθη μία αναδρομική έρευνα για τους εισαχθέντες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής μετανάστες.

Σκοπός: Σκοπός της βιβλιογραφικής ανασκόπησης η εύρεση της συσχέτισης της μετανάστευσης με τις ψυχιατρικές διαταραχές και τη σχιζοφρένεια ειδικότερα. Σκοπός της αναδρομικής έρευνας η διερεύνηση των ψυχικών διαταραχών των μεταναστών που εισάγονται στο Ψ.Ν.Α..και η σύγκρισή τους με τους γηγενείς.

Μέθοδος: Για τη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναζητήθηκαν άρθρα και μελέτες από Φεβρουάριο 2019 μέχρι Ιανουάριο 2020 από βάσεις δεδομένων, όπως Pubmed, Google Scholar, Scopus και στατιστικές και επίσημες εκθέσεις στις ιστοσελίδες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Για την αναδρομική έρευνα μελετήθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι των εισαχθέντων μεταναστών για τα έτη 2017 και 2018 και μιας ομάδας ελέγχου γηγενών μαρτύρων.

Αποτελέσματα: Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση προκύπτει ότι οι μετανάστες εμφανίζουν συχνότερα μια πληθώρα ψυχιατρικών διαταραχών καθώς και σχιζοφρένειας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Από την αναδρομική μελέτη προκύπτει ότι οι μετανάστες εμφανίζουν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τους γηγενείς όσον αφορά ορισμένα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, τη διάγνωση, αλλά και ορισμένα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου.

Συμπεράσματα: Οι μετανάστες αποτελούν μία ιδιαίτερα επιβαρημένη ομάδα πληθυσμού, με έντονες ετερογένειες, και ως μια τέτοια ομάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσον αφορά τις ανάγκες ψυχικής υγείας. Τέλος απαιτείται η διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα τα στοιχεία όσον αφορά την ψυχική υγεία των μεταναστών είναι περιορισμένα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετανάστευση, Σχιζοφρένεια, Ψυχικές διαταραχές, Μετανάστες, Ψυχική υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
93
Barbari Athanasia Master.pdf (744 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο