Μαθητοκεντρική προσέγγιση στην εξ αποστάσεως εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού JAVA

Διπλωματική Εργασία uoadl:2900052 341 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-31
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λελάκης Αναστάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγορίτσα Γόγουλου, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μαθητοκεντρική προσέγγιση στην εξ αποστάσεως εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού JAVA
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μαθητοκεντρική προσέγγιση στην εξ αποστάσεως εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού JAVA
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μαθητοκεντρική προσέγγιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της γλώσσας προγραμματισμού Java, λαμβάνοντας υπόψη την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η εξέλιξη των υπολογιστών και του Διαδικτύου έχουν οδηγήσει στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτρονική μάθηση και η χρήση των Web 2.0 εργαλείων έχουν επηρεάσει τον τρόπο εκπαίδευσης. Επίσης, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και συστήματα διαχείρισης μάθησης υποστηρίζουν το έργο του εκπαιδευτικού, καθώς τον διευκολύνουν στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και στη διαχείριση ενός μαθήματος ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου.
Η εκπαίδευση του προγραμματισμού και πιο συγκεκριμένα της γλώσσας προγραμματισμού Java αποτελεί αντικείμενο σε αρκετά πανεπιστήμια, εκπαιδευτικούς φορείς και υπηρεσίες. Ο κατά εξοχήν τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στην παρουσίαση διαφανειών και εξάσκηση μέσω ασκήσεων ακολουθώντας μία συμπεριφοριστική προσέγγιση.
Η παρούσα εργασία κάνει μία εισαγωγή στις θεωρίες μάθησης, παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά των δασκαλοκεντρικών και μαθητοκεντρικών μεθόδων, αναφέρει εναλλακτικές μεθόδους για τη διδασκαλία του προγραμματισμού και περιγράφει πώς χρησιμοποιούνται οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση από απόσταση. Αξιοποιώντας σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και διδακτικές προσεγγίσεις καθώς και σύγχρονες τεχνολογίες προτείνει μία μαθητοκεντρική προσέγγιση για την από απόσταση μάθηση της γλώσσας προγραμματισμού Java. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται ένα εξ αποστάσεως μάθημα με τίτλο “Learner-Centered Java Education” το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες που δεν έχουν εμπειρία στο προγραμματισμό. Η σχεδίαση του έχει υλοποιηθεί με στόχο ο εκπαιδευόμενος να βρίσκεται στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας και να έχει ενεργητικό ρόλο κατά την οικοδόμηση της γνώσης. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να παρακολουθήσει το μάθημα χωρίς να υπάρχει αυστηρή προσκόλληση σε προκαθορισμένο πρόγραμμα σπουδών, αλλά ακολουθώντας τον δικό του ρυθμό.
Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του μαθήματος από πέντε ειδικούς της διδακτικής της Πληροφορικής και από τρεις εκπαιδευόμενους. Συμπερασματικά, το μάθημα ακολουθεί έναν μαθητοκεντρικό σχεδιασμό και προσφέρει ένα φιλικό και αποτελεσματικό περιβάλλον που ο εκπαιδευόμενος μπορεί σταδιακά να οικοδομήσει τις νέες γνώσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
εκπαίδευση από απόσταση, εποικοδομισμός, γλώσσα προγραμματισμού java, Moodle, μαθητοκεντρική προσέγγιση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
201
Μαθητοκεντρική προσέγγιση στην εξ αποστάσεως εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού JAVA.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο