Μεταβολές των παραμέτρων της θρομβοελαστογραφίας στα νεογνά με περιγεννητική υποξία-ασφυξία και πιθανή χρήση της μεθόδου ως προγνωστικός και θεραπευτικός δείκτης στα νεογνά αυτά.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2900148 264 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-05-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κωνσταντινίδη Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικολέττα Μ. Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Κουσκούνη Ευαγγελία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γούναρης Αντώνιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τσαντές Αργύριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλάχος Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπούτσικου Θεοδώρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλιοδρομίτη Ζωή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβολές των παραμέτρων της θρομβοελαστογραφίας στα νεογνά με περιγεννητική υποξία-ασφυξία και πιθανή χρήση της μεθόδου ως προγνωστικός και θεραπευτικός δείκτης στα νεογνά αυτά.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταβολές των παραμέτρων της θρομβοελαστογραφίας στα νεογνά με περιγεννητική υποξία-ασφυξία και πιθανή χρήση της μεθόδου ως προγνωστικός και θεραπευτικός δείκτης στα νεογνά αυτά.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η περιγεννητική υποξία-ασφυξία προκαλεί άλλοτε άλλου βαθμού υποξαιμία, ισχαιμία και τελικά μεταβολική οξέωση. Η μειωμένη παροχή αίματος και οξυγόνου στους ιστούς διαταράσσει τη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος. Η επίδραση αυτών των παραγόντων στη λειτουργία του ήπατος και στο μυελό των οστών οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση αιμοπεταλίων και κάποιων παραγόντων πήξης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περαιτέρω το ήδη ανώριμο νεογνικό αιμοστατικό σύστημα. Έτσι η περιγεννητική υποξία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της πήξης, η πρόληψη - ει δυνατόν - και έγκαιρη αντιμετώπιση των οποίων έχει μεγάλη σημασία. Η θρομβοελαστομετρία (ΤΕΜ), η οποία είναι μια ιξωδοελαστική μέθοδος που εκτιμά τη δυναμική της διαδικασίας της πήξης στο σύνολο της, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο για τη μελέτη της κατάστασης της αιμόστασης στα νεογνά με περιγεννητική υποξία. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η αξιολόγηση του αιμοστατικού προφίλ των νεογνών με περιγεννητική υποξία μέσω των μεταβολών των παραμέτρων της δοκιμασίας TEM-EXTEM καθώς επίσης και η αξιολόγηση της μεθόδου ως θεραπευτικού και προγνωστικού δείκτη για τα νεογνά αυτά. Μέθοδος και υλικό: Συνολικά μελετήθηκαν 164 νεογνά με περιγεννητική υποξία-ασφυξία, που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΝΝ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Τους μάρτυρες αποτέλεσαν 273 υγιή νεογνά που γεννήθηκαν στο Μαιευτήριο του ίδιου νοσοκομείου. Τα πάσχοντα νεογνά χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες: 1) 16 νεογνά με περιγεννητική ασφυξία (σύμφωνα με τον ορισμό της AAP και του ACOG) και 2) 148 νεογνά με εμβρυϊκή δυσπραγία/stress. Σε όλα τα νεογνά της μελέτης καταγράφηκαν τα δημογραφικά τους στοιχεία, κλινικά χαρακτηριστικά και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Υπολογίστηκε το SNAPPE score (Score for Neonatal Acute Physiology Perinatal Extension) τις πρώτες 12 ώρες νοσηλείας και πραγματοποιήθηκε η δοκιμασία TEM-EXTEM μέχρι το 3ο 24ωρο νοσηλείας. Αποτελέσματα: Σε όλα τα υποξικά νεογνά παρατηρήθηκε υποπηκτικό προφίλ, το οποίο εκφράστηκε με σημαντικά παρατεταμένα CT, CFT και μειωμένα τα A10, A20, A30, a angle και MCF σε σχέση με τα υγιή νεογνά. Οι παράμετροι EXTEM ανέδειξαν πιο έντονο υποπηκτικό προφίλ στα νεογνά με περιγεννητική ασφυξία σε σχέση με τα νεογνά με stress. Επίσης στα νεογνά με υποξία παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των παραμέτρων EXTEM και των δεικτών της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας (SGOT, LDH, ALBUMIN και Cr αντίστοιχα), των αιμοπεταλίων και των εμπύρηνων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τέλος όλες οι παράμετροι EXTEM παρουσίασαν συσχέτιση με το SNAPPE score και τη θνησιμότητα των νεογνών με υποξία. Συμπέρασμα: Το υποπηκτικό προφίλ το οποίο προέκυψε από τις μετρήσεις των παραμέτρων EXTEM στα υποξικά νεογνά, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο βιοδείκτη για την πρώιμη ανίχνευση των διαταραχών της αιμόστασης σε αυτά τα νεογνά, ενώ ταυτόχρονα ο βαθμός υποπηκτικότητας ίσως σχετίζεται με τη βαρύτητα της υποξίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεογνική αιμόσταση, Περιγεννητική υποξία, Περιγεννητικό στρες, Θρομβοελαστογραφία / θρομβοελαστομετρία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
104
Konstantinidi Aikaterini PhD..pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο