Μελέτη συσχέτισης του πολυμορφισμού rs1801260 του γονιδίου CLOCK με την ποιότητα του σπέρματος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2902068 260 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-04-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπατσάκη Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Δρακάκης, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ε.Κ.Π.Α., Επιβλέπων
Δέσποινα Μαυρογιάννη, ΕΔΙΠ, Τμήμα Ιατρικής, Ε.Κ.Π.Α.
Αικατερίνη Ντόμαλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης του πολυμορφισμού rs1801260 του γονιδίου CLOCK με την ποιότητα του σπέρματος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης του πολυμορφισμού rs1801260 του γονιδίου CLOCK με την ποιότητα του σπέρματος
Περίληψη:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει τέκνο μετά από τουλάχιστον 12 μήνες σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Τα διάφορα προβλήματα γονιμότητας είναι αρκετά συχνά και εμφανίζονται σε ποσοστό 10-15% στον γενικό πληθυσμό. Στο 40% των ζευγαριών τα προβλήματα γονιμότητας οφείλονται στον άνδρα. Είναι γνωστό πως περίπου 7% του ανδρικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Τα αίτια της μειωμένης παραγωγής και λειτουργίας του σπέρματος πιθανώς να σχετίζονται με μια πληθώρα συγγενών ή επίκτητων παραγόντων που δρουν σε προ-ορχικό, μετά-ορχικό επίπεδο ή απευθείας στους όρχεις. Επιπλέον, πολυάριθμοι είναι και οι γενετικοί παράγοντες που συνδέονται με την ανδρική υπογονιμότητα, όπως οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οι μονογονιδιακές διαταραχές, οι ενδοκρινολογικές δυσλειτουργίες γενετικής φύσης καθώς και οι γενετικές παραλλαγές μιας πλειάδας γονιδίων. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό (30-40%) των αιτιών ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο (Ιδιοπαθής ανδρική υπογονιμότητα).
Το γονίδιο Clock αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή των κιρκάδιων ρυθμών, οι οποίοι επηρεάζουν το σύνολο του οργανισμού. Μόλις πρόσφατα, βρέθηκε πως εκφράζεται στους όρχεις των θηλαστικών, ενώ μεταλλάξεις στο συγκεκριμένο γενετικό τόπο επηρεάζουν την ορχική λειτουργία, προκαλώντας στειρότητα. Επίσης, από μελέτες φάνηκε πως αρκετοί είναι οι πολυμορφισμοί μονού νουκλεοτιδίου (SNPs) του γονιδίου Clock που σχετίζονται με την ποιότητα του σπέρματος στον άνθρωπο και κατά συνέπεια επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα.
Η υπόθεση στην οποία στηρίχθηκε η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά την πιθανότητα ύπαρξης συγκεκριμένων γενετικών παραλλαγών στο σπέρμα, των οποίων η παρουσία ή μη θα μπορούσε να προβλέψει προβλήματα γονιμότητας στον ελληνικό πληθυσμό. Το ενδιαφέρον στράφηκε στο SNP rs1801260 του γονιδίου Clock και στη συσχέτισή του με την ποιότητα του σπέρματος.
Πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δειγμάτων σπέρματος σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ακολούθησε απομόνωση του DNA από τα σπερματοζωάρια και στη συνέχεια για την ανίχνευση του SNP, πραγματοποιήθηκε γονοτύπηση του γονιδίου Clock, με χρήση της μεθόδου real-time PCR. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως οι φορείς του SNP έχουν σε αυξημένο ποσοστό φυσιολογική προωθητική κίνηση σε σχέση με τους ομοζυγώτες για το wild type αλληλόμορφο. Η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο ομάδων είναι στατιστικά σημαντική (P=0,002), σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Όσον αφορά τη φυσιολογική κινητικότητα υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, με τους φορείς του SNP να εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό φυσιολογική κινητικότητα. Τέλος, οι δύο ομάδες δεν παρουσιάζουν αισθητή διαφορά στη φυσιολογική συγκέντρωση σπέρματος.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν μία πιθανή θετική συσχέτιση της παρουσίας του SNP rs1801260 και της προωθητικής κίνησης των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού του δείγματος, καθώς και η συσχέτιση του SNP με το ορμονικό προφίλ των ανδρών πιθανώς να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ύπαρξη του πολυμορφικού αλληλομόρφου επηρεάζει τη γονιμοποιητική ικανότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γονίδιο CLOCK, SNP, Πολυμορφισμός, Ανδρική υπογονιμότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
127
Αριθμός σελίδων:
124
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_Μπατσάκη.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο