Ιστορία και Θεολογία της Ευχαριστιακής Επικλήσεως των τεσσάρων πρώτων αιώνων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916028 398 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χριστιανικής Λατρείας: Λειτουργική
Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αλεξάς Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φίλιας Γεώριος, Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, ΕΚΠΑ. Σκαλτσής Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας, ΑΠΘ. Γλάρος Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιστορία και Θεολογία της Ευχαριστιακής Επικλήσεως των τεσσάρων πρώτων αιώνων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Λατινικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιστορία και Θεολογία της Ευχαριστιακής Επικλήσεως των τεσσάρων πρώτων αιώνων
Περίληψη:
Από την έρευνα, για την ιστορία και τη θεολογία της ευχαριστιακής επικλήσεως στα σχετικά κείμενα και στις μαρτυρίες της λειτουργικής παραδόσεως των τεσσάρων πρώτων αιώνων, προέκυψε ότι η εμφάνιση της ευχαριστίας, αφ’ ενός ως της σημαντικότερης λατρευτικής εκφράσεως της συνάξεως στην εκκλησία, και αφ’ ετέρου ως πορείας ιστορικών μορφών η οποία διήνυσε μία περιπετειώδη εξελικτική διαδικασία, και σημάδεψε αρχικά το δεύτερο ήμισυ του δευτέρου αιώνα, κατέληξε από την ευλογία και απλή χρήση των προσφορών, στον καθαγιασμό των δώρων μέσω της επικλήσεως, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η λατρευτική αυτή έκφραση συνοδεύθηκε με τη διακήρυξη του δόγματος.

Διαπιστώθηκε διαχρονικά, σε όλες τις ευχαριστιακές παραλλαγές και διατυπώσεις, όπως αυτές εξελίχθησαν σε πολλούς και διαφόρους λειτουργικούς τύπους, οι οποίοι εξετάσθηκαν, ότι η επίκληση, υπό οιαδήποτε μορφή διατυπώνεται, η δι’ αυτής μεταποιητική επέμβαση του Τριαδικού Θεού στα δώρα, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, από τον τρίτο αιώνα και εξής, για την τελείωση της ευχαριστίας. Ο «καθαγιασμός» και η «ομολογία» πλέον αποτελούν το περιεχόμενο της ευχής της επικλήσεως για την επέλευση του Πνεύματος (η την επιδημία του Λόγου) στα ευχαριστηθέντα δώρα, ενώ το γεγονός αυτό αποτελεί συνέπεια της αναπτύξεως της χριστολογίας και της πνευματολογίας, οι οποίες απετέλεσαν προϋπόθεση και φυσική εξέλιξη της μετέπειτα ευχαριστιακής αναφοράς και του χαρακτήρα της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά:
Επέλευση, Ευχαριστιακά δώρα, Ευχαριστιακή επίκληση, Ημιεπίκληση, Καθαγιασμός, Κάθοδος, Κυριακά λόγια, Θεία λειτουργία, Λειτουργικοί τύποι, Προαγιασμός, Προεπίκληση, Μετεπίκληση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
13
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
204
Αριθμός σελίδων:
564
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΘΛ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο