« Έρευνα και Διάσωση (SAR) : Η λειτουργία του μηχανισμού και η σημασία του ως παράγοντας διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο. »

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916193 258 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-07
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γεώργιος Τσεβόπουλος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ε. Λέκκας,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Β. Μαρτζάκλης
M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος,
Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου
Πανεπιστημίου, Expert E.U. Civil Protection
Mechanism
Δρ. Σ. Λόζιος,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Εμ. Σκούρτσος,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
« Έρευνα και Διάσωση (SAR) : Η λειτουργία του μηχανισμού και η σημασία του ως παράγοντας διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο. »
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
« Έρευνα και Διάσωση (SAR) : Η λειτουργία του μηχανισμού και η σημασία του ως παράγοντας διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο. »
Περίληψη:
Με βάση το Διεθνές Νομικό Πλαίσιο Κανονισμών και Συμβάσεων είναι υποχρέωση των κρατών να διαθέτουν ανεπτυγμένους μηχανισμούς Έρευνας και Διάσωσης στο χώρο ευθύνης τους. Η Ελλάδα, λοιπόν, ως μέλος αυτών των οργανισμών έχει αποδεχθεί τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις που έχουν θεσπιστεί έως και σήμερα και δια μέσου των Ενόπλων Δυνάμεων, με προεξέχουσα στο ρόλο αυτό την Πολεμική Αεροπορία, υποχρεούται να παρέχει ένα γενικευμένο αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η ζωή αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, γίνεται αντιληπτό ότι η προστασία αυτής αποτελεί ύψιστο καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Η Έρευνα και Διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις και αποστολές ενός κράτους στο γενικότερο πλαίσιο της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ήρεμοι και ασφαλείς γνωρίζοντας ότι υπάρχει η πρόβλεψη και μέριμνα σε περίπτωση που για κάποιο λόγο βρεθούν σε κατάσταση κινδύνου.
Συνυπολογίζοντας την ιδιαιτερότητα στη μορφολογία του ελλαδικού χώρου, τόσο του θαλάσσιου όσο και του ηπειρωτικού, τον όγκο του FIR Αθηνών σε συνδυασμό με την διαρκή αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας από την πλευρά της Τουρκίας και στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, γίνεται αντιληπτό ότι η διατήρηση του τομέα Έρευνας και Διάσωσης σε υψηλά επίπεδα και η προσπάθεια της διαρκούς εξέλιξής του είναι μονόδρομος. Επιβάλλεται αφενός, να δημιουργήσει η Ελλάδα υποδομές και να αναπτύξει μέσα με αντικειμενικό σκοπό την άμεση , έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτηθεί. Αφετέρου, να είναι διαρκώς σε θέση να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα συμφέροντά της, να συνδράμει ουσιαστικά στις διεθνείς της υποχρεώσεις και δυναμικά να υφίσταται ως μία ηγέτιδα δύναμη σε έναν ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο.
Η παρούσα διπλωματική εργασία σκοπό έχει να καταδείξει την τεράστια σημασία που έχουν οι επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην ιδιαίτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως παράγοντας διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας. Η Έρευνα και Διάσωση απασχολεί καθημερινά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των τριών αρμόδιων υπουργείων [Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.), Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.), Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π) ], λόγω των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στο Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας της αμφισβήτησης από πλευράς της Τουρκίας της αρμοδιότητας και δικαιοδοσίας της Ελλάδας εντός του FIR Αθηνών (FIR Athinai). Επομένως, ο διττός της ρόλος σε αμιγώς επιχειρησιακό, αλλά και ανθρωπιστικό επίπεδο την καθιστά απαραίτητη.
Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας γίνεται μία ανάλυση του όρου Έρευνα και Διάσωση με έννοιες και ορισμούς και πως αναφέρεται στο Διεθνές νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου εδραιώθηκε και λειτουργεί στον ελλαδικό χώρο.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται η πολιτική της Τουρκίας και οι αμφισβητήσεις – διεκδικήσεις στο χώρο του Αιγαίου και το FIR Αθηνών.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται με συντομία ο τρόπος λειτουργίας του οργανισμού Έρευνας και Διάσωσης στην Ελλάδα μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών και πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εξελιχθεί και να ανταποκριθεί στην τεράστια αυτή πρόκληση που της παρουσιάζεται.
Ολοκληρώνοντας , την εργασία γίνεται η παράθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την ανάπτυξη του θέματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Έρευνα και Διάσωση (αεροπορική – ναυτική), Εθνικός Εναέριος Χώρος, Ενιαίο Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Υφαλοκρηπίδα, Ελλάδα, Τουρκία, μετανάστευση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
89
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

«Έρευνα και Διάσωση (SAR) Η λειτουργία του μηχανισμού και η σημασία του ως παράγοντας διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο.»-converted.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.