Επεμβατική Καρδιολογία και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο - Ο ρόλος του νοσηλευτή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2916968 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργαστηριακή και Κλινική Νοσηλευτική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βασιλείου Κλειώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλεξόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Παππάς Χρήστος, Επιμελητής Α' ΕΣΥ, Β' Καρδιολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν»
Κολοκάθης Φώτιος, Επιμελητής Α' ΕΣΥ, Β' Καρδιολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν»
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επεμβατική Καρδιολογία και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο - Ο ρόλος του νοσηλευτή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επεμβατική Καρδιολογία και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο - Ο ρόλος του νοσηλευτή
Περίληψη:
Η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την καλή φυσική κατάσταση της καρδιάς, όμως η επίδραση ποικίλων παραγόντων (συγγενών ή επίκτητων) είναι δυνατόν να οδηγήσει στην εκδήλωση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και του οργανισμού γενικότερα. Η αλματώδης επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, καθώς και ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχουν αυξήσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα τα οποία βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως κυρίως όσον αφορά το δυτικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Υπεύθυνοι για την επιδημία των καρδιαγγειακών παθήσεων θεωρούνται η διατροφή (π.χ. η πλούσια σε ζωικό λίπος και μαγειρικό αλάτι τροφή), ο τρόπος ζωής (πχ καθιστική ζωή, μη συστηματική άσκηση), η αύξηση του μέσου όρου ζωής, το κάπνισμα, καθώς και άλλα (άγχος, παχυσαρκία) ή άγνωστα αίτια που πιθανόν προάγουν την αθηροσκλήρωση. Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υπερχοληστερολαιμία, την αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα, το μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οικογενειακή επιβάρυνση, το φύλο (άνδρες), την εμμηνόπαυση και την ηλικία. Εξ’ αυτών, οι πρώτοι 5 είναι τροποποιήσιμοι.
Η αναγνώριση της τεράστιας σημασίας που διαδραματίζουν οι ανωτέρω παράγοντες κινδύνου στην εμφάνιση και επιβάρυνση των αγγειακών νοσημάτων είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την επιθετική τους αντιμετώπιση από τον κλινικό γιατρό. Επαναστατικά βήματα στην κατεύθυνση της κατάργησης του χειρουργείου στην αντιμετώπιση σοβαρών καρδιακών παθήσεων έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Επεμβατική Καρδιολογία. Αποτέλεσμα των σημαντικών αυτών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι σήμερα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαδερμική διόρθωση των βαλβιδικών παθήσεων (μιτροειδούς και αορτικής) χωρίς χειρουργείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται διάνοιξη με μπαλόνι, και σε άλλες εμφύτευση νέας βαλβίδας στη θέση της νοσούσας. Η καρδιολογική νοσηλευτική φροντίδα είναι ένα σύστημα προηγμένης νοσηλευτικής φροντίδας. Δεν βασίζεται μόνο στα ηλεκτρονικά μηχανήματα και τις συσκευές, αλλά πρωτίστως στη ζωντανή παρουσία και στο έμπειρο μάτι των νοσηλευτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επεμβατική καρδιολογία, Νοσηλευτής, Καρδιολογία, Αιμοδυναμικό εργαστήριο, Καθετηριασμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
53
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vasileiou Kleio MSc.pdf
857 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.