Η επίδραση της κατανάλωσης γεύματος ποικίλης περιεκτικότητας πρωτεΐνης στη μεταγευματική γλυκαιμία σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Διπλωματική Εργασία uoadl:2917451 162 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-26
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αγαπητού Σοφία-Πηνελόπη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αλέξανδρος Κόκκινος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της κατανάλωσης γεύματος ποικίλης περιεκτικότητας πρωτεΐνης στη μεταγευματική γλυκαιμία σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της κατανάλωσης γεύματος ποικίλης περιεκτικότητας πρωτεΐνης στη μεταγευματική γλυκαιμία σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Η διαχείριση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για τα άτομα με ΣΔ1. Έχει φανεί πως η προσθήκη διαιτητικής πρωτεΐνης σε ένα γεύμα συνεισφέρει στη γλυκαιμική απόκριση. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να εντοπίσει και να συνοψίσει τη βιβλιογραφία, που αφορά την επίδραση της κατανάλωσης διαιτητικής πρωτεΐνης στα μεταγευματικά επίπεδα της γλυκόζης, καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη διαχείριση γευμάτων ποικίλης περιεκτικότητας στο συστατικό αυτό, από άτομα με ΣΔ1.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων βιοϊατρικών επιστημών και σε βιβλιογραφικές λίστες μελετών ή κατευθυντήριων οδηγιών, για την εύρεση των κλινικών δοκιμών, που σχετίζονται με την επίδραση της πρόσληψης διαιτητικής πρωτεΐνης στη μεταγευματική γλυκαιμία σε άτομα με ΣΔ1.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συμπεριλήφθηκαν 21 μελέτες, που εξέταζαν την επίδραση της πρωτεΐνης στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης, είτε ως μοναδικό συστατικό (2 μελέτες), είτε στα πλαίσια μικτού γεύματος (19 μελέτες). Προέκυψε δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της γλυκαιμικής απόκρισης και της περιεκτικότητας του γεύματος σε πρωτεΐνη. Τα επίπεδα γλυκόζης αυξήθηκαν σημαντικά, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ≥75γρ πρωτεΐνης, χωρίς υδατάνθρακες και λιπαρά, ή ≥12,5γρ πρωτεΐνης σε συνδυασμό με υδατάνθρακες ή ≥35γρ πρωτεΐνης, σε γεύμα με υδατάνθρακες και λιπαρά. Ταυτόχρονα, η αύξηση του πρωτεϊνικού περιεχομένου του γεύματος οδήγησε σε καθυστερημένη και παρατεταμένη υπεργλυκαιμία, αύξηση των αναγκών σε ινσουλίνη και ήπια μείωση των μεταγευματικών υπογλυκαιμιών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης από άτομα με ΣΔ1 διεγείρει δοσοεξαρτώμενα την μεταγευματική γλυκαιμία και αυξάνει τις ανάγκες σε ινσουλίνη, καθιστώντας σημαντικό το συνυπολογισμό του συστατικού αυτού στη γευματική δόση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1, Διαιτητική πρωτεΐνη, Μεταγευματική γλυκαιμία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
76
Agapitou Sofia-Pinelopi MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο