Ο σεισμός της 6ης Απριλίου 2009 στη Λάκουιλα: Η πολυδιάστατη διαχείριση της κρίσης από τις Ιταλικές αρχές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2918009 220 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
ΠΜΣ Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γιαγά Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πικουλής Ε., Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (επιβλέπων),
Καραβοκυρός Ι., Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,
Γεωργόπουλος Σ., Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο σεισμός της 6ης Απριλίου 2009 στη Λάκουιλα: Η πολυδιάστατη διαχείριση της κρίσης από τις Ιταλικές αρχές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο σεισμός της 6ης Απριλίου 2009 στη Λάκουιλα: Η πολυδιάστατη διαχείριση της κρίσης από τις Ιταλικές αρχές
Περίληψη:
Eισαγωγή: Oι φυσικές καταστροφές αποτελούν γεγονότα με αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον. Μια σημαντική κατηγορία φυσικών καταστροφών αποτελούν οι σεισμοί οι οποίοι επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορούν να επιφέρουν μια κρίση στις περιοχές τις οποίες πλήττουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Απριλίου 2009 στην πόλη Λάκουιλα της Ιταλίας.
Σκοπός: Πρωταρχικός σκοπός της εργασίας είναι να αναλυθεί η διαχείριση της καταστροφής σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποκομιστούν χρήσιμα διδάγματα, τονίζοντας ότι η πρόληψη μιας καταστροφής, η διαχείριση του επείγοντος αλλά και η αποκατάσταση μετά την καταστροφή αποτελούν καταστάσεις αλληλένδετες μεταξύ τους.
Μέθοδος: Έγινε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με βάση τις λέξεις-κλειδιά στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus και Google Scholar με τη μέθοδο Prisma.
Αποτελεσματα: Προέκυψαν συνολικά n= 5095 μελέτες στις οποίες προστέθηκαν 20 πρόσθετες πηγές. Στο επόμενο στάδιο αφαιρέθηκαν n= 129 διπλοεγγραφές, οπότε ο συνολικός αριθμός των άρθρων είναι n= 4986. Aπό αυτά, απορρίφθηκαν n= 4830 με βάση την ανάγνωση των τίτλων ή των περιλήψεων, καθώς δεν υπήρχε καμία συνάφεια με το θέμα. Τα πλήρη άρθρα των υπόλοιπων μελετών (n= 156), αξιολογήθηκαν με πλήρη ανάγνωση και απορρίφθηκαν n= 84 άρθρα ως μη σχετικά με τα κριτήρια ένταξης της συγκεκριμένης μελέτης και συνεπώς έμειναν n= 72 πηγές στην ανασκόπηση.
Συζήτηση-συμπεράσματα: Η Ιταλία, παρότι σεισμογενής χώρα, στερείται κουλτούρας πρόληψης καταστροφών. Παρά τις ελλείψεις αυτές όμως, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για την φάση διαχείρισης του επείγοντος. Η αποκατάσταση της πόλης και η ανακατασκευή της χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες καθυστερήσεις για διάφορους λόγους. Συνεπώς, πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετές προσπάθειες βελτίωσης με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ο σεισμός του 2009 της Λάκουιλα, Σεισμοί, Ο κύκλος καταστροφής της Λάκουιλα, Η διαχείριση διοίκησης και ελέγχου της Λάκουιλα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Giaga Eirini MSc.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.