Ανασκόπηση σχετικά με τη στρατηγική ρυθμού στην αγωνιστική χιονοδρομία και κωπηλασία.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2918675 200 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καραμαούνα Ιωσηφίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιοβάνης Βασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χιονοδρομίας, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανασκόπηση σχετικά με τη στρατηγική ρυθμού στην αγωνιστική χιονοδρομία και κωπηλασία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανασκόπηση σχετικά με τη στρατηγική ρυθμού στην αγωνιστική χιονοδρομία και κωπηλασία.
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η ανασκόπηση σχετικά με την στρατηγική ρυθμού (Pacing Strategy) ή την μεταβολή της ταχύτητας στα ενδιάμεσα τμήματα της αγωνιστικής διαδρομής και η σχέση της με την επίδοση στη χιονοδρομία και στην κωπηλασία. Η ανασκόπηση βασίστηκε στο πρακτικό παράδειγμα εφαρμογής της θεωρητικής βάσης κατά τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στην αγωνιστική αλπική χιονοδρομία, σκι αντοχής και στην κωπηλασία.
Για να υλοποιηθεί η μεθοδολογία της μελέτης αρχικά καταγράφηκε η πιστοποιημένη απόσταση της αγωνιστικής διαδρομής της αλπικής χιονοδρομίας (St-3000m) χωρισμένη σε 3 τμήματα της απόστασης. Το ίδιο έγινε με τους χρόνους (ενδιάμεσοι, τελικοί) οι οποίοι αντιστοιχούν στα επί μέρους τμήματα της διαδρομής. Ίδια μελέτη έγινε στην χιονοδρομία αντοχής και στην κωπηλασία, όπου η αγωνιστική διαδρομή της χιονοδρομίας αντοχής (St-10000m) ήταν χωρισμένη σε 3 τμήματα, ενώ η αγωνιστική διαδρομή της κωπηλασίας (St-2000m) επίσης χωρισμένη σε 3 τμήματα.
Για την αξιολόγηση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα καταγραφής των αποστάσεων της αγωνιστικής διαδρομής και του ηλεκτρονικού χρόνου μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) και της Κωπηλασίας (FISA). Οι αθλητές έχουν χωριστεί σε 3 ομάδες: οι πρώτοι νικητές ανά αγώνισμα στο αλπικό σκι, σκι αντοχής και στην κωπηλασία.
Με βάση τα δεδομένα των επί μέρους αποστάσεων της διαδρομής και των αντίστοιχων χρόνων των αθλητών, υπολογίσθηκαν οι επί μέρους στρατηγικές ρυθμού οι οποίες περιγράφουν την τακτική που ακολούθησαν οι αθλητές στον συγκεκριμένο αγώνα. Διαπιστώθηκε, ότι οι νικητές των αγωνισμάτων είχαν καλύτερες επιδόσεις στο δεύτερο μέρος της διαδρομής, δηλαδή αργό το πρώτο μισό τμήμα της διαδρομής (negative split). Προτείνεται η μελέτη στρατηγικής ρυθμού (τακτικής) των αθλητών να γίνεται σε διαδρομές και άλλων ατομικών αγωνισμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
αλπική χιονοδρομία, χιονοδρομία αντοχής, κωπηλασία, στρατηγική ρυθμού, επίδοση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
21
ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑ - Πτυχιακή ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο