ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2918904 198 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΣΟΛΩΜΟΥ ΝΙΚΟΛΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Αντωναράκου,Επίκουρη Καθ. ΕΚΠΑ
Δρ. Χ. Ντρίνια,Αναπληρώτρια Καθ. ΕΚΠΑ
Δρ. Β. Αντωνίου,Δρ.Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ
Περίληψη:
Η πτυχιακή διατριβή έχει σαν κύριο στόχο, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την εξέταση δημιουργίας, χρήσης και αποτελεσματικότητας μιας ιστοεξερεύνησης περιβαλλοντικών καταστροφών, καθώς και την επίδρασή της σε κοινό διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφικών φαινομένων.
Στο κύριο μέρος της εργασίας αναλύεται η έννοια της εκπαίδευσης με κύρια αναφορά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, καθώς και περιβαλλοντικές καταστροφές (ηφαίστειο, σεισμός, δασική πυρκαγιά, πλημμύρα). Επιπλέον αναλύεται η ιστοεξερεύνηση σαν εργαλείο διδασκαλίας περιβαλλοντικών θεμάτων καθώς και ο τρόπος δημιουργίας της.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται η λειτουργία των ιστοεξερευνήσεων σαν σενάρια διδακτικών ενοτήτων, στα οποία βασικό ρόλο έχει η άντληση και επεξεργασία πληροφοριών από το Διαδίκτυο και τα οποία είναι οργανωμένα σε μορφή ιστοσελίδων, τα μέσα που χρησιμοποιούνται όπως βάσεις δεδομένων, κείμενα, ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες, ιστοσελίδες, κ.α., τα βασικά της δομικά στοιχεία δηλαδή εισαγωγή – εργασία – διαδικασία – αξιολόγηση - συμπεράσματα - μέσα που χρησιμοποιήθηκαν - πηγές. Αναφέρονται και αναλύονται τα χαρακτηριστικά μιας ιστοεξερεύνησης, οι ενδεχόμενοι στόχοι του σχεδιασμού της, τα στάδια της αναζήτησης και τα στάδια προς ολοκλήρωση του έργου. Τα στάδια αναζήτησης περιλαμβάνουν τον ορισμό του ερευνητικού ζητήματος, τη στρατηγική αναζήτησης πληροφορίας, τον εντοπισμό, πρόσβαση και κριτική αξιολόγηση, την προσαρμογή, την οργάνωση των πληροφοριών , τη σύνθεση και την αξιολόγηση. Τα στάδια προς ολοκλήρωση του έργου παρουσιάζονται πιο αναλυτικά και λεπτομερώς.
Στην μεθοδολογία εντάσσεται η χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας Zunal μέσω της οποίας δημιουργείται η κάθε ιστοεξερεύνηση. Με αυτή, δίνεται η δυνατότητα διερεύνησης ερωτημάτων, επικοινωνίας, και συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες, πάνω σε συγκεκριμένο αντικείμενο.
Παρουσιάζονται τέλος οι δημιουργημένες ιστοεξερευνήσεις πάνω σε θέματα φυσικών καταστροφών, η διεξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωλογία
Λέξεις-κλειδιά:
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση(Π.Ε.), Φυσικές καταστροφές, Ιστοεξερεύνηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
65
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ 2020 Σολωμού.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.