Τεχνολογικά και NaTech Ατυχήματα και πως λαμβάνονται υπόψη στην ασφάλεια μιας εγκατάστασης. Μελέτη περίπτωσης σε εγκατάσταση διακίνησης, αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2919591 147 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κακδή Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Κράνης Χαράλαμπος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δρ. Λόζιος Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δρ. Σκούρτσος Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνολογικά και NaTech Ατυχήματα και πως λαμβάνονται υπόψη στην ασφάλεια μιας εγκατάστασης. Μελέτη περίπτωσης σε εγκατάσταση διακίνησης, αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνολογικά και NaTech Ατυχήματα και πως λαμβάνονται υπόψη στην ασφάλεια μιας εγκατάστασης. Μελέτη περίπτωσης σε εγκατάσταση διακίνησης, αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου.
Περίληψη:
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και η εκτεταμένη εφαρμογής σε κλάδους όπως οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις επικίνδυνων ουσιών οδήγησε στη δημιουργία πρόσθετων κινδύνων από τεχνολογικά ατυχήματα, γνωστά ως Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε). με σοβαρές και ποικιλότροπες συνέπειες, άμεσες ή έμμεσες, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Μια σειρά από βιομηχανικά και γενικότερα τεχνολογικά ατυχήματα που συνέβησαν παγκοσμίως και οι συνέπειές τους, οδήγησαν τους διεθνείς οργανισμούς στην έκδοση μιας σειράς Οδηγιών, Συμβάσεων και Κανονισμών με στόχο την προώθηση της ασφάλειας, της αποτροπής των ατυχημάτων και των διαδικασιών προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Στον Ευρωπαϊκό χώρο οι Οδηγίες που θεσμοθετήθηκαν για το σκοπό αυτό είναι γνωστές ως Οδηγίες Seveso (I, II &III).
Μια ιδιαίτερη κατηγορία τεχνολογικών ατυχημάτων είναι εκείνα που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, γνωστά και ως NaTech καταστροφές. Η αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των ακραίων φυσικών φαινομένων, που ενισχύεται και από την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και για τις συνέπειες των σεναρίων μεγάλων ατυχημάτων που μπορούν να προκαλέσουν.
Στη παρούσα εργασία εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο τα Τεχνολογικά και NaTech Ατυχήματα λαμβάνονται υπόψη στην ασφάλεια μιας εγκατάστασης επικίνδυνων ουσιών και στη συνέχεια, αναφέρεται αναλυτικά στη περίπτωση εγκατάστασης διακίνησης, αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου.
Στόχος της προσέγγισης αυτής είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός σχεδιασμού ασφάλειας στην αποφυγή εκδήλωσης μεγάλου ατυχήματος αλλά και στην διαχείριση κινδύνου σε περιπτώσεις εκδήλωσης ώστε να υπάρξει απαλοιφή ή μείωση των δυσμενών συνεπειών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί είναι η μελέτη της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας, της νομοθεσίας και των στοιχείων για Τεχνολογικά και NaTech Ατυχήματα από τις Ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Όσον αφορά στη μελέτη περίπτωσης, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και συζήτηση σε υφιστάμενη εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Καταστροφή, Τεχνολογικά Ατυχήματα, Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ), NaTech Καταστροφές, Μελέτη Ασφαλείας, Επικίνδυνες ουσίες, Υγραέριο (LPG)
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
120
MASTER THESIS-ΚΑΚΔΗ ΣΟΦΙΑ-AM18068.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο