Οι Πυρκαγιές στον νομό Ηλείας κατά τη χρονική περίοδο 1990-2008

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920057 130 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-19
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ζαφειρόπουλος Απόστολος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σ. ΛΟΖΙΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΕΚΠΑ
Ε. ΣΚΟΥΡΤΣΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΕΚΠΑ
Ε. ΛΕΚΚΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι Πυρκαγιές στον νομό Ηλείας κατά τη χρονική περίοδο 1990-2008
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι Πυρκαγιές στον νομό Ηλείας κατά τη χρονική περίοδο 1990-2008
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία εξετάζονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Πελοπόννησο και δη στον Νομό Ηλείας το 2007 και το 2008. Πιο αναλυτικά, γίνεται αναφορά στο θέμα των πυρκαγιών και το πώς επηρεάζεται το κλίμα και οι γενικότερες περιβαλλοντικές συνθήκες από τις φωτιές. Όταν η πυρκαγιά είναι μη ελεγχόμενη, μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως ανεξέλεγκτη, στην περίπτωση αυτήν συνδέεται με τη βλάστηση που χρήζει καταστολής. Μπορεί και χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη μια δασική πυρκαγιά όταν είναι περιορισμένη ως επί το πλείστον σε μια περιοχή. Παράλληλα, είναι εφικτό μέσω της συμπεριφοράς της στο να αντιμετωπισθούν οι ποικίλες επιπτώσεις.
Επίσης, γίνεται λόγος για την ευρύτερη Μεσογειακή περιοχή ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, εξαιτίας των πολύπλοκων συνθηκών που κυριαρχούν. Πρόκειται λοιπόν για θερμές, όπως και ξηρές χρονικές περιόδους κατά τις οποίες οι πυρκαγιές είναι όλο και περισσότερες. Επιπρόσθετα, μέσα από τα ποικίλα σενάρια, τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή γίνεται αντιληπτό ότι οι εκάστοτε περίοδοι θα είναι όλο και συχνότερες σε μελλοντικό επίπεδο.
Από το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί στον Νομό που εξετάζεται τη συγκεκριμένη περίοδο, το 75,3% πρόκειται για χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση όπου δηλαδή μπορούν και καλλιεργούνται ελιές, σταφίδα, κ.ά. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό στο σύνολο των κατεστραμμένων εκτάσεων φτάνει σε συνολική καλλιεργούμενη έκταση για το κάθε είδος καλλιέργειας το 37,8 %. Εύλογο είναι ότι η σοβαρότερη συνέπεια από τις μεγάλες πυρκαγιές αποτελεί η απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Στοιχεία περιβάλλοντος, Πυρκαγιά, Αίτια - Συνέπειες, Νομός Ηλείας, Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων, Περιβάλλον, Φυσικές Καταστροφές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
43
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ_master_thesis_18057.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο