A Study on Superlight Clients under Velvet Fork

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920363 175 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Υπολογιστικά Συστήματα: Λογισμικό και Υλικό (ΣΥΣ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πολυδούρη Ανδριάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άγγελος Κιαγιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής κ' Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό κ' Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
A Study on Superlight Clients under Velvet Fork
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπερελαφρείς Πελάτες Αλυσίδας υπό "Βελούδινη" Αναβάθμιση Πρωτοκόλλου
Περίληψη:
Οι υπερ-ελαφρείς πελάτες αλυσίδων λαμβάνουν ενημερώσεις για την τρέχουσα κατάσταση της αλυσίδας απαιτώντας ανταλλαγή πληροφοριών λογαριθμικού μήκους σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της αλυσίδας. Για τις αλυσίδες "απόδειξης-εργασίας'' υπάρχουν δύο τέτοιες γνωστές κατασκευές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως "Superblock'' και "FlyClient''. Δυστυχώς καμία από τις δύο αυτές κατασκευές δεν μπορεί να ενσωματωθεί άμεσα σε υπάρχουσες αλυσίδες, διότι απαιτούν αλλαγές στο πρωτόκολλο συναίνεσης και, για αυτό, την αναβάθμιση της συντριπτικής πλειόνοτητας των συμμετεχόντων στο κατανεμημένο δίκτυο.

Σε αυτήν την εργασία εξετάζουμε την δυνατότητα αναβάθμισης του πρωτοκόλλου συναίνεσης της αλυσίδας για τη λειτουργία υπερλαφρών πελατών από ένα μικρό μόνο μέρος των συμμετεχόντων παικτών, κάτι που στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως "βελούδινο σχίσμα'' (velvet fork). Προηγούμενες εργασίες υπέθεταν ότι υπερλαφείς πελάτες Superblock και FlyClient μπορούν να υποστηριχθούν με ασφάλεια μέσω velvet fork χωρίς περαιτέρω αλλαγές στις κατασκευές τους και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις ασφαλείας. Δείχνουμε ότι αυτή η υπόθεση είναι εσφαλμένη. Περιγράφουμε ένα νέο είδος επίθεσης, υπό το όνομα "ράψιμο της αλυσίδας'' (chainsewing), που εμφανίζεται σε περιβάλλον ενός velvet fork: ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί να "κόψει'' τμήματα διαφόρων ανεξάρτητων αλυσιδών και να τα "ράψει'' μαζί ώστε να ξεγελάσει έναν υπερλαφρύ πελάτη να δεχτεί έναν λανθασμένο ισχυρισμό για την έγκυρη αλυσίδα. Δείχνουμε πώς οι προαναφερθείσες κατασκευές είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Επιπλέον παρουσιάζουμε την πρώτη αποδεδειγμένα ασφαλή ``βελούδινη'' κατασκευή βασισμένη στα superblocks, για την οποία δίνουμε απόδειξη ασφάλειας για κακόβουλο πληθυσμό που φράσσεται άνω από το 1/3 του αναβαθμισμένου τίμιου πληθυσμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
κατανεμημένα συστήματα, αλυσίδες blocks, υπερελαφρείς πελάτες, βελούδινη αναβάθμιση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
82