Μελέτη του 5G και της ασφάλειάς του

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920943 245 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-30
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Rashid Ruwaida
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νίκος Πασσάς, μέλος Ε.Δ.Ι.Π, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη του 5G και της ασφάλειάς του
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη του 5G και της ασφάλειάς του
Περίληψη:
Η ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς (5G) κερδίζει έδαφος ως προς τη διασύνδεση όλων σχεδόν των πτυχών της ζωής μας μέσω δικτύων με πολύ υψηλότερη ταχύτητα, πολύ χαμηλές καθυστερήσεις και συνδεσιμότητα προσβάσιμη από παντού. Λόγω του ζωτικού ρόλου που έχει στη ζωή μας, το δίκτυο πρέπει να προστατεύει τους χρήστες, τα στοιχεία και τις υπηρεσίες του. Οι απειλές ως προς την ασφάλεια του 5G έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της άνευ προηγουμένου αύξησης σε τύπους υπηρεσιών αλλά και λόγω της αύξησης του αριθμού των συσκευών. Επομένως, οι λύσεις ασφαλείας, για όσες δεν έχουν ήδη αναπτυχθεί, πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε είδους απειλών σε διάφορες υπηρεσίες, νέες τεχνολογίες και αυξημένες πληροφορίες χρηστών που είναι προσβάσιμες από το δίκτυο. Η παρούσα εργασία περιγράφει το τοπίο απειλών του δικτύου 5G, τις ευπάθειες ασφαλείας στις νέες τεχνολογικές έννοιες που θα υιοθετηθούν από το 5G και παρέχει είτε λύσεις σε αυτές τις απειλές είτε μελλοντικές οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων ασφαλείας. Παρέχεται επίσης μια σύντομη περίληψη των κυψελωτών τεχνολογιών μετά το 5G και των τρωτών σημείων ασφάλειας που αναφέρονται σε αυτή την εργασία ως μελλοντικές γενιές (XG). Εν συντομία, αυτή η εργασία υπογραμμίζει τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις ασφαλείας στα ασύρματα δίκτυα, κυρίως στα 5G και μελλοντικές οδηγίες για την ασφάλεια ασύρματων δικτύων πέρα από το 5G.
Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 1, γίνεται μια σύντομη εισαγωγή για το 5G, εξετάζονται βασικοί σχετικοί ορισμοί, αλλά και γίνεται μια σύντομη σύγκριση με την τελευταία γενιά κινητών επικοινωνιών (που συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα) την 4G.
Στο κεφάλαιο 2, μελετάται εκτενέστερα το 5G μοντέλο, ως προς τις βασικές δυνατότητες που θα παρέχει στους χρήστες του, αναφερόμενα σε βασικά σενάρια χρήσης που θα καθιστά δυνατά. Επίσης, μελετώνται βασικές τεχνολογίες που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο 5G, αλλά και επιπτώσεις που θα επιφέρει η χρήση του 5G, στον επιχειρηματικό και ιδιωτικό τομέα (ανάπτυξη και διευκόλυνση στην καθημερινή ζωή).
Στο κεφάλαιο 3, γίνεται μια σύντομη επισκόπηση στην ασφάλεια που παρείχαν οι προηγούμενες γενιές κινητής επικοινωνίας (1G, 2G, 3G, 4G) και αναφερόμαστε εκτενέστερα στην ασφάλεια του 5G, εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική του, σε σχετικές συστάσεις ασφάλειας και προτυποποιήσεις του.
Στο κεφάλαιο 4, γίνεται αναφορά στην ασφάλεια του 5G, εστιάζοντας σε πυκνά δίκτυα, μελετώντας την ασφάλεια και ιδιωτικότητα σε αυτά, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι δυνατή η υποκλοπή και γενικότερα η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων σε αυτά.
Στο κεφάλαιο 5, αναφερόμαστε στα δίκτυα XG, μιας μελλοντικής γενιάς ασύρματου δικτύου, και αναλύεται η ενίσχυση της ασφάλειάς του μέσω νέων τεχνολογικών εννοιών. Περιγράφεται πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογικές έννοιες όπως η softwarization και η εικονικοποίηση (virtualization) της ασφαλείας, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και το blockchain για τη διασφάλιση των μελλοντικών δικτύων XG.
Εν κατακλείδι, ολοκληρώνεται η εργασία με το κεφάλαιο 6, με τα συμπεράσματα ως προς τα βήματα που έχουν γίνει για την ασφάλεια του 5G μέχρι σήμερα, αφήνοντας κάποιες "ανοιχτές" σκέψεις – προβλέψεις για το μέλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
δίκτυα πέμπτης γενιάς, κινητές επικοινωνίες, τεχνολογίες πέμπτης γενιάς, εξέλιξη δικτύων, κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

master_thesis.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.