Καταγραφή διατροφικών συνηθειών αθλητών ιστιοπλοΐας

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2920965 259 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-31
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΤΟΥΜΠΕΚΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ , ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ -,ΣΕΦΑΑ ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταγραφή διατροφικών συνηθειών αθλητών ιστιοπλοΐας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταγραφή διατροφικών συνηθειών αθλητών ιστιοπλοΐας
Περίληψη:
Σκοπός της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να καταγράψουμε τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών ιστιοπλοΐας και να τις συγκρίνουμε με τις προτεινόμενες συστάσεις διατροφής για τους συγκεκριμένους αθλητές αλλά και με την διατροφική πρόσληψη άλλων αθλητών. Αρχικά έγινε γενικότερη ανασκόπηση άρθρων για αθλητές και νεαρούς αθλητές, βρέθηκαν οι προτεινόμενες συστάσεις μακροθρεπτικών συστατικών, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να μας πληροφορήσουν αν είναι επαρκείς για έναν αθλητή ιστιοπλοΐας. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν μελέτες για την διατροφική πρόσληψη γενικότερα στα ναυτικά αθλήματα, και έπειτα πιο ειδικά στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Η αναζήτηση για τις διατροφικές συνήθειες αθλητών ιστιοπλοΐας περιελάμβανε την διαιτητική πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος), την χορήγηση συμπληρωμάτων και την πρόσληψη υγρών. Οι διατροφικές συνήθειες των αθλητών ιστιοπλοΐας είναι το άπαχο κρέας, οι σαλάτες, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, οι ξηροί καρποί, ο τόνος, ο σολωμός, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι πατάτες και τα προϊόντα άρτου. Οι ποσότητες κατανάλωσης των συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών των αθλητών ιστιοπλοΐας δεν επαρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, αφού η πλειονότητα των συγκεκριμένων αθλητών καταναλώνει διαφορετικά ποσοστά (40-45% υδατάνθρακες, 18-20% πρωτεΐνη, 38-42% λίπος) απ’ τις προτεινόμενες διατροφικές συστάσεις. Οι προτεινόμενες συστάσεις ημερήσιας πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών για τους αθλητές ιστιοπλοΐας είναι 50 – 55% υδατάνθρακες, 35 – 40% λίπος και 10 – 15% πρωτεΐνη, ενώ οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών είναι 1.5-2L για κάθε κιλό απώλειας σωματικού βάρους. Οι αθλητές ιστιοπλοΐας πρέπει επίσης να έχουν την δική τους ατομική διατροφική αγωγή, η οποία πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στις ιδιαίτερες ημερήσιες προπονητικές απαιτήσεις όπως και στις σωματικές τους ανάγκες ανάλογα και με τον τύπο του σκάφους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή, ιστιοπλοΐα, ενεργειακές απαιτήσεις, ενυδάτωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
29
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ1.doc.pdf (477 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο