Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΤΟΥΜΠΕΚΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ , ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ -,ΣΕΦΑΑ ,ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Σκοπός της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να καταγράψουμε τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών ιστιοπλοΐας και να τις συγκρίνουμε με τις προτεινόμενες συστάσεις διατροφής για τους συγκεκριμένους αθλητές αλλά και με την διατροφική πρόσληψη άλλων αθλητών. Αρχικά έγινε γενικότερη ανασκόπηση άρθρων για αθλητές και νεαρούς αθλητές, βρέθηκαν οι προτεινόμενες συστάσεις μακροθρεπτικών συστατικών, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να μας πληροφορήσουν αν είναι επαρκείς για έναν αθλητή ιστιοπλοΐας. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν μελέτες για την διατροφική πρόσληψη γενικότερα στα ναυτικά αθλήματα, και έπειτα πιο ειδικά στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Η αναζήτηση για τις διατροφικές συνήθειες αθλητών ιστιοπλοΐας περιελάμβανε την διαιτητική πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος), την χορήγηση συμπληρωμάτων και την πρόσληψη υγρών. Οι διατροφικές συνήθειες των αθλητών ιστιοπλοΐας είναι το άπαχο κρέας, οι σαλάτες, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, οι ξηροί καρποί, ο τόνος, ο σολωμός, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι πατάτες και τα προϊόντα άρτου. Οι ποσότητες κατανάλωσης των συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών των αθλητών ιστιοπλοΐας δεν επαρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, αφού η πλειονότητα των συγκεκριμένων αθλητών καταναλώνει διαφορετικά ποσοστά (40-45% υδατάνθρακες, 18-20% πρωτεΐνη, 38-42% λίπος) απ’ τις προτεινόμενες διατροφικές συστάσεις. Οι προτεινόμενες συστάσεις ημερήσιας πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών για τους αθλητές ιστιοπλοΐας είναι 50 – 55% υδατάνθρακες, 35 – 40% λίπος και 10 – 15% πρωτεΐνη, ενώ οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών είναι 1.5-2L για κάθε κιλό απώλειας σωματικού βάρους. Οι αθλητές ιστιοπλοΐας πρέπει επίσης να έχουν την δική τους ατομική διατροφική αγωγή, η οποία πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στις ιδιαίτερες ημερήσιες προπονητικές απαιτήσεις όπως και στις σωματικές τους ανάγκες ανάλογα και με τον τύπο του σκάφους.
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή, ιστιοπλοΐα, ενεργειακές απαιτήσεις, ενυδάτωση