Ραδιολογικές και πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – Ανάπτυξη επί χάρτου άσκησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921021 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-31
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σακκάς Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής, Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Δρ. Κ. Ποτηριάδης ΕΛ.Ε. Α', ΕΕΑΕ
Δρ. Β. Αντωνίου, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π., Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ραδιολογικές και πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – Ανάπτυξη επί χάρτου άσκησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ραδιολογικές και πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – Ανάπτυξη επί χάρτου άσκησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Περίληψη:
Η εργασία αυτή καταπιάνεται με τις καταστάσεις ραδιολογικής και πυρηνικής έκτακτης ανάγκης. Ως τέτοιες αναφέρονται οι μη συνηθισμένες συνθήκες ή περιστατικά, στα οποία εμπλέκεται είτε μια πηγή ακτινοβολίας - που απαιτεί τη λήψη άμεσης δράσης, κυρίως για τον περιορισμό σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπου, την ποιότητα ζωής, την περιουσία ή το περιβάλλον - είτε ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να επιφέρει τέτοιες δυσμενείς συνέπειες.
Μια κατάσταση ραδιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε κάποιου τεχνολογικού ατυχήματος ή συμβάντος (π.χ. αστοχία σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), συμβάν σε εγκατάσταση ακτινοθεραπείας η οποία θα μπορούσε ενδεικτικά να περιλαμβάνει την απώλεια πηγής ή την υπερέκθεση ασθενούς ή προσωπικού, αντίστοιχο συμβάν σε εγκατάσταση βιομηχανικής ραδιογραφίας ή βιομηχανικού ακτινοβολητή, κλοπή πηγής ή εύρεση «ορφανής» πηγής, ατύχημα κατά τη μεταφορά ραδιενεργού υλικού κλπ., είτε τρομοκρατικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων στηρίζεται στο τρίπτυχο: πρόληψη – αντιμετώπιση – αποκατάσταση.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε εστιάζει στα τρομοκρατικά χτυπήματα και δίνει έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης. Καταλήγει δε στην πρόταση άσκησης επί χάρτου, καθώς αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή ασκήσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων ραδιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωσή τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την τακτική και σε βάθος δοκιμασία, εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων. Για την ανάπτυξη της άσκησης αξιοποιήθηκε ένα σύνολο μεθοδολογιών, καθώς και ένα εργαλείο/κώδικας μελέτης της διασποράς του ραδιολογικού/πυρηνικού παράγοντα.
Για την επίτευξη των ανωτέρω η εργασία δομείται σε 6 κεφάλαια τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά ακολούθως.
Στο 1ο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζεται ο ραδιολογικός και πυρηνικός παράγοντας που εμπλέκεται στις αντίστοιχες έκτακτες ανάγκες. Παράλληλα, ορίζονται τα μεγέθη και οι μονάδες που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίησή του και τον χαρακτηρισμό του.
Το 2ο κεφάλαιο της εργασίας αφορά το διεθνές και εθνικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις ραδιολογικές και πυρηνικές έκτακτες ανάγκες, ενώ στο 3ο κεφάλαιο δίνονται ορισμοί και στοιχεία σχετικά με την πυρηνική τρομοκρατία.
Το 4ο κεφάλαιο της εργασίας περιλαμβάνει τον κώδικα HotSpot. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι δυνατότητες και οι περιορισμοί του, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της πρόληψης ή/και της αντιμετώπισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Στο 5ο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφεται η μεθοδολογία σχεδιασμού, ανάπτυξης, υλοποίησης και αξιολόγησης μιας άσκησης ραδιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης και προτείνεται σχετικό σενάριο που αφορά σε τρομοκρατικό χτύπημα σε κρίσιμη εγκατάσταση της χώρας. Για την ανάπτυξη του σεναρίου αξιοποιείται και ο κώδικας HotSpot η παρουσίαση του

οποίου πραγματοποιήθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο.
Κλείνοντας, η εργασία ολοκληρώνεται με το 6ο κεφάλαιο, όπου συνοψίζονται τα κυριότερα σημεία της και παρατίθονται προτάσεις για μελλοντική συνέχιση αυτής.
Τέλος, παρατίθεται η βιβλιογραφία (ελληνική και ξενόγλωσση), καθώς και οι ηλεκτρονικές πηγές που αξιοποιήθηκαν.
Λέξεις κλειδιά: ραδιολογική και πυρηνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, HotSpot, βρώμικη βόμβα, πυρηνική τρομοκρατία
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ραδιολογική και πυρηνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, HotSpot, βρώμικη βόμβα, πυρηνική τρομοκρατία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
80
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΔΕ_Γεώργιος Σακκάς.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.