Διαχείριση, συντονισμός και τρόπος αντιμετώπισης έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921551 140 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-08-27
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κυριακόπουλος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ε. Σκούρτσος, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Π. Νάστος, Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Ε. Λέκκας, Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση, συντονισμός και τρόπος αντιμετώπισης έντονων πλημμυρικών φαινομένων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση, συντονισμός και τρόπος αντιμετώπισης έντονων πλημμυρικών φαινομένων.
Περίληψη:
Οι πλημμύρες αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς σχετίζονται με σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και έχουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, συνέπεια των καταστροφών που τις ακολουθούν.
Οι πλημμύρες κατέχουν σημαντικά ποσοστά ανάμεσα στους υπόλοιπους τύπους φυσικών καταστροφών, ενώ απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, διότι επηρεάζουν ανεπτυγμένες και μη περιοχές. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της πληθυσμιακής πυκνότητας και την επέκταση ολοένα και περισσότερων ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Λόγω της ολοένα και αυξανόμενης έκτασης του φαινομένου τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των κρατών ωθούνται στην ενίσχυση των επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση, τον συντονισμό και τη διαχείριση έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Τα σχέδια αυτά έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και καλούν τους αρμόδιους φορείς σε δράσεις μείωσης του κινδύνου των πλημμυρών. Η προσπάθεια διαχείρισης και συντονισμού αυτών των φαινομένων γίνεται τόσο σε εθνικό επίπεδο δια μέσου των κεντρικών υπηρεσιών του κράτους, όσο και σε τοπικό επίπεδο μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων.
Στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση γίνεται προσπάθεια για την κατανόηση και τη λειτουργία των μηχανισμών για τον συντονισμό, τη διαχείριση και τον τρόπο αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στην Ελλάδα. Αυτό θα επιτευχθεί με την κατανόηση της σημασίας που έχει η σωστή προετοιμασία για τη διαχείριση, τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, από τους θεσμοθετημένους φορείς Πολιτικής Προστασίας και τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά, στις μέρες μας που αυξάνεται η ένταση και η συχνότητα τέτοιων φαινομένων, εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων και της κλιματικής αλλαγής.
Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, αρχικά γίνεται εισαγωγή στο θεωρητικό πλαίσιο των πλημμυρών και του πλημμυρικού κινδύνου. Στη συνέχεια, αναλύονται οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και τα συνοδά φαινόμενα που προκαλούνται εξαιτίας των πλημμυρών. Σημαντικά θέματα, τα οποία εξετάζονται είναι, ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην Ελλάδα, αλλά και τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας. Επίσης, εστιάζει στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στις αρμοδιότητες των φορέων για τον καλύτερο συντονισμό, στα μέτρα αντιμετώπισης των πλημμυρών, αλλά και στη διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων. Τέλος, αναφέρεται στην επιχειρησιακή ανταπόκριση κατά τη διάρκεια εξέλιξης του συμβάντος και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καθώς και στην έρευνα και διάσωση που πραγματοποιείται για τυχόν εγκλωβισμένων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πλημμυρικά Φαινόμενα, Φυσικές Καταστροφές, Πλημμυρικός Κίνδυνος, Μέτρα Αντιμετώπισης, Διαχείριση Κρίσεων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
03
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
100
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διαχείριση, συντονισμός και τρόπος αντιμετώπισης έντονων πλημμυρικών φαινομένων..pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.