Διατροφικές παράμετροι και καρκίνος της ουροδόχου κύστης: συστηματική ανασκόπηση και μετά ανάλυση προοπτικών μελετών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921727 170 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-02
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ξένου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τέρπος Ευάγγελος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταματελόπουλος Κίμων, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές παράμετροι και καρκίνος της ουροδόχου κύστης: συστηματική ανασκόπηση και μετά ανάλυση προοπτικών μελετών
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διατροφικές παράμετροι και καρκίνος της ουροδόχου κύστης: συστηματική ανασκόπηση και μετά ανάλυση προοπτικών μελετών
Περίληψη:
Mελετήσαμε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων/λαχανικών και του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση προοπτικών μελετών, πραγματοποιώντας στρατολόγηση των αποτελεσμάτων με βάση το φύλο, το κάπνισμα, και τη γεωγραφική περιοχή. Οι υποψήφιες προς ανάλυση μελέτες εντοπίστηκαν στις βάσεις δεδομένων MEDLINE και EMBASE με ημερομηνία τελευταίας αναζήτησης, 20 Απριλίου 2020. Ο σχετικός κίνδυνος (RR) καθώς και το διάστημα εμπιστοσύνης (CI) 95%, υπολογίστηκαν με βάση το μοντέλο Der Simonian-Laird. Συνολικά ταυτοποιήθηκαν δεκαπέντε μελέτες (1,855,277 συμμετέχοντες, 125,029 περιστατικά). Η κατανάλωση λαχανικών καθώς και η κατανάλωση του συνδυασμού φρούτα/λαχανικά, δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου ουροδόχου κύστης (pooled RR=0.95, 95% CI:0.87-1.04, n=10). Όσον αφορά στην κατανάλωση φρούτων , δεν φάνηκε να εμφανίζουν στατιστικά σημαντική προστατευτική δράση (pooled RR=0.91, 95%CI: 0.81-1.02, n=1; ωστόσο φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντική προστατευτική δράση στον πληθυσμό της Ανατολικής Ασίας. Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε όσον αφορά και την κατανάλωση κιτρωδών φρούτων (pooled RR=0.83, 95%CI: 0.69-1.01, n=6). Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση όσον αφορά στις υπο-ομάδες των φυλλωδών λαχανικών, των σκούρων πράσινων και των μούρων. Συνακολούθως, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ουροδόχου κύστης μεμονωμένα, στην κατηγορία των ανδρών μη-καπνιστών για την κατανάλωση στραυρανθών λαχανικών και στον πληθυσμό Ανατολικής Ασίας για την κατανάλωση κίτρινων λαχανικών. Ανακεφαλαιώνοντας, η παρούσα μετά-ανάλυση δείχνει πιθανή προστατευτική δράση; μεγαλύτερος αριθμός μελετών θα υποδείκνυε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φρούτα, Κιτρώδη, Κίτρινα λαχανικά, Στραυρανθή, Καρκίνος ουροδόχου κύστης, Μετά ανάλυση, Μετά παλινδρόμηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
120
Αριθμός σελίδων:
174
DIMITRA XENOU_MASTER (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


DIMITRA XENOU_MASTER_APPENDIX.zip
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.