Εγκυρότητα και Αξιοπιστία της Κλίμακας Λειτουργικής Ανεξαρτησίας FIM σε Ασθενείς με Νευρολογικές Διαταραχές στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921758 141 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αθλητική Φυσικοθεραπεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γκούμα Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μανδαλίδης Δημήτριος, Επιβλέπων, Επίκουρος Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Γελαδάς Νικόλαος, Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Σκορδίλης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εγκυρότητα και Αξιοπιστία της Κλίμακας Λειτουργικής Ανεξαρτησίας FIM σε Ασθενείς με Νευρολογικές Διαταραχές στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εγκυρότητα και Αξιοπιστία της Κλίμακας Λειτουργικής Ανεξαρτησίας FIM σε Ασθενείς με Νευρολογικές Διαταραχές στην Ελλάδα
Περίληψη:
Οι νευρολογικές διαταραχές αναφέρονται σε παθήσεις του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος με ποικίλες κινητικές δυσλειτουργίες. Η Functional Independence Measurement (FIM) είναι μια κλίμακα αξιολόγησης της λειτουργικής ανεξαρτησίας ασθενών σε καθημερινές δραστηριότητες, η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς με επιτυχία. Συγκριτικά με άλλες κλίμακες αξιολόγησης της λειτουργικότητας, δείχνει να υπερισχύει ως προς το εύρος βαθμολόγησης και το σύνολο των βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων που αξιολογεί. Σε πολλές χώρες η FIM αποτελεί ένα έγκυρο και αξιόπιστο μέσο εξέτασης της λειτουργικής ανεξαρτησίας ατόμων με ποικίλες διαταραχές. Παρόλα αυτά, η διερεύνηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας FIM, μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί από Έλληνες κλινικούς.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της Κλίμακας Λειτουργικής Ανεξαρτησίας (FIM), σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές.
Αναφορικά με τη μεθοδολογία της έρευνας, το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ, N=50) και κρανιοεγκεφαλική κάκωση (ΚΕΚ, Ν=24), διαφορετικής σοβαρότητας, οι οποίοι είχαν εισαχθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα και κέντρα αποκατάστασης της Αττικής και υγιή άτομα (OE, Ν=33) αντίστοιχων δημογραφικών χαρακτηριστικών (ηλικία, φύλο). Όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν από την κύρια ερευνήτρια, εντός 3 ημερών από την εισαγωγή τους, και ορισμένοι εξ’ αυτών πριν την έξοδό τους από το νοσηλευτικό ίδρυμα ή το κέντρο αποκατάστασης. Τριάντα ασθενείς αξιολογήθηκαν από την κύρια ερευνήτρια και από έναν ανεξάρτητο ερευνητή προκειμένου να καθοριστεί η αξιοπιστία μεταξύ ερευνητών. Η δομική εγκυρότητα της κλίμακας FIM καθορίστηκε από τις διαφορές μεταξύ (i) ασθενών και υγιών ατόμων και (ii) ασθενών με νευρολογικές διαταραχές διαφορετικής σοβαρότητας. Για την καθορισμό της συγχρονικής εγκυρότητας, χρησιμοποιήθηκε η Ελληνική έκδοση της κλίμακας λειτουργικής αξιολόγησης WHODAS 2.0 και οι λειτουργικές μετρήσεις: Sit-to-Stand, Time Up and Go και 10 Meter Walking Test. Η ευαισθησία της FIM όσο αφορά τη διαπίστωση μεταβολών της κλινικής κατάστασης των ασθενών καθορίσθηκε με την επανα-αξιολόγηση αυτών κατά την έξοδο τους από το νοσηλευτικό ίδρυμα ή κέντρο αποκατάστασης, από την κύρια ερευνήτρια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλό βαθμό εγκυρότητας και αξιοπιστίας της κλίμακας FIM. Αναφορικά με την αντικειμενικότητα των μετρήσεων της FIM, οι αξιολογήσεις των δύο βαθμολογητών έδωσαν συντελεστές ICC (2,1) οι οποίοι κυμαίνονταν από .997 – 999. Σχετικά με τη δομική εγκυρότητα, ανευρέθηκαν σημαντικές διαφορές στους τομείς και στη συνολική βαθμολογία FIM (i) μεταξύ ΑΕΕ & ΟΕ και μεταξύ ΚΕΚ & ΟΕ, αλλά και (ii) μεταξύ των τριών βαθμών σοβαρότητας των παθήσεων. Σχετικά με την ευαισθησία της κλίμακας αξιολόγησης στη μεταβολή της κλινικής κατάστασης των ασθενών, εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές στις παραπάνω μεταβλητές μεταξύ της εισαγωγής και της εξόδου των ασθενών από το νοσηλευτικό ίδρυμα ή το κέντρο αποκατάστασης. Ο έλεγχος της συγχρονικής εγκυρότητας μεταξύ FIM, WHODAS 2.0 και λειτουργικών δοκιμασιών έδειξε συντελεστές συσχέτισης, οι οποίοι κυμαίνονταν από .608 - .985.
Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι η Κλίμακα Λειτουργικής Ανεξαρτησίας (FIM), είχε εγκυρότητα και αξιοπιστία στην αξιολόγηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας νοσηλευομένων ασθενών με νευρολογικές διαταραχές στην Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκυρότητα, Αξιοπιστία, Κλίμακα Λειτουργικής Ανεξαρτησίας, Νευρολογικές Διαταραχές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
103
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΓΚΟΥΜΑ - ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο