Ανάπτυξη χωρικού μοντέλου ανάλυσης γεωγραφικών και γεωμορφολογικών δεδομένων της νήσου Ικαρίας με χρήση αυτοματοποιημένων τεχνικών Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2922200 194 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σκέντος Αθανάσιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θεόδωρος Γκουρνέλος, Καθηγητής, Τμ. Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια, Τμ. Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Νομικού, Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Σεραφείμ Πούλος, Καθηγητής, Τμ. Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Βασιλάκης, Επικ. Καθηγητής, Τμ. Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Χρίστος Χαλκιάς, Καθηγητής, Τμ. Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ευθύμιος Καρύμπαλης, Καθηγητής, Τμ. Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη χωρικού μοντέλου ανάλυσης γεωγραφικών και γεωμορφολογικών δεδομένων της νήσου Ικαρίας με χρήση αυτοματοποιημένων τεχνικών Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη χωρικού μοντέλου ανάλυσης γεωγραφικών και γεωμορφολογικών δεδομένων της νήσου Ικαρίας με χρήση αυτοματοποιημένων τεχνικών Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ)
Περίληψη:
Η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης των Συστημάτων Γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ) δρα ως καταλύτης στη διαμόρφωση της γεωμορφολογικής έρευνας. Η επεξεργασία Υψομετρικών Μοντέλων Εδάφους (ΥΜΕ) και των δευτερογενώς παραγόμενων παραμέτρων και αντικειμένων (κλίσεις, προσανατολισμός κλίσεων, υδρογραφικό δίκτυο, κ.α.) χρησιμοποιούνται συστηματικά τόσο στην ανάλυση όσο και την ταξινόμηση της μορφολογίας του αναγλύφου. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη γεωμορφομετρική ανάλυση και ταξινόμηση της μορφολογίας της νήσου Ικαρία με χρήση αυτοματοποιημένων τεχνικών ΣΓΠ. Τα δεδομένα συνδυάζονται και συσχετίζονται χωρικά με το γεωλογικό καθεστώς με σκοπό τη μοντελοποίηση της γεωμορφολογικής πληροφορίας μέσω εφαρμογής λογικών κανόνων (πολύ-κριτηριακή ανάλυση).
Η νήσος Ικαρία τοποθετείται γεωγραφικά στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, στη θαλάσσια περιοχή που σχηματίζεται μεταξύ Κυκλάδων και Σάμου. Το νησί παρουσιάζει επίμηκες σχήμα γενικής διεύθυνσης ΝΔ – ΒΑ και καλύπτει έκταση 250 τ.χλμ. Από φυσικογεωγραφικής άποψης, η νήσος Ικαρία χαρακτηρίζεται ως ορεινή με το όρος Αθέρας να κυριαρχεί στο ανατολικό τμήμα και το οροπέδιο Πέζι στο δυτικό. Η πολύπλοκη γεωλογία του νησιού διαμορφώνεται λόγω της γεωτεκτονικής της θέσης ανάμεσα στην Αττικοκυκλαδική Μάζα στα δυτικά και τη Μάζα του Menderes στα ανατολικά. Όσον αφορά τη λιθοστρωματογραφία απαντώνται γνεύσιοι (προ-αλπικό υπόβαθρο), εναλλαγές μαρμάρων και σχιστολίθων (αλπικά), μολασσικές και τεταρτογενείς αποθέσεις καθώς και γρανίτες (μειοκαινική διείσδυση).
Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, η ανάλυση και η ερμηνεία των γεωγραφικών και γεωμορφολογικών δεδομένων της νήσου Ικαρίας λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον ΣΓΠ με εφαρμογή αυτοματοποιημένων και ημι-αυτοματοποιημένων τεχνικών. Η προ-επεξεργασία περιλαμβάνει τη συλλογή, αξιολόγηση, γεωαναφορά και γενίκευση των δεδομένων. Κατά το στάδιο της επεξεργασίας υπολογίζονται οι τοπογραφικές παράμετροι και τα αντικείμενα. Ακολούθως, στο στάδιο της ανάλυσης, κατηγοριοποιούνται οι μορφολογικές τάξεις (βάσει του αλγορίθμου TPI) και συσχετίζονται χωρικά ως προς τη γεωλογική πληροφορία. Επιπροσθέτως, δημιουργείται ο γεωμορφολογικός χάρτης του νησιού μέσω αποφάσεων προερχόμενες από πολύ-κριτηριακή ανάλυση. Η ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων αναδεικνύει ένα γεωμορφολογικό μοντέλο που διαμορφώνεται αφενός από το τεκτονομαγματικό καθεστώς που διέπει την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων και αφετέρου εξωγενείς διεργασίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
γεωμορφολογία, Ικαρία, ΣΓΠ, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, μοροφομετρία, χωρική ανάλυση, χαρτογραφία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
159
Αριθμός σελίδων:
219