Επανεκπαίδευση και αξιολόγηση της ισορροπίας μέσω χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922450 230 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Εργοσπιρομετρία, Άσκηση και Αποκατάσταση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-13
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μηλιδάκης Διονύσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φιλιππίδης Φίλιππος, Λέκτορας, School of Public Health, Faculty of
Medicine, Imperial College, London, UK
Νανάς Σεραφείμ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φιλίππου Αναστάσιος,Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επανεκπαίδευση και αξιολόγηση της ισορροπίας μέσω χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επανεκπαίδευση και αξιολόγηση της ισορροπίας μέσω χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Η απότοκη του επεισοδίου ημιπληγία συνοδεύεται από μείωση της ορθοστατικής σταθερότητας, αυξημένη ταλάντευση κατά την ορθοστάτηση και ασύμμετρη κατανομή βάρους.
Η εικονική πραγματικότητα και η διαδραστική έκδοση βιντεοπαιχνιδιών όπως το Nintendo Wii μαζί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ισορροπίας (WBB) που το συνοδεύει, είναι εύκολα αποδεκτά και δύνανται να ενσωματώνονται και να επικουρούν τη συμβατική θεραπεία.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να διερευνηθεί εάν μέσω της χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Wii και των δραστηριοτήτων – ασκήσεων που την συνοδεύουν, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην κατάκτηση της ισορροπίας σε ασθενείς με ΑΕΕ εκτός οξείας φάσης. Επιπλέον να διερευνηθεί η υπόθεση εάν το λογισμικό PhysioFun Balance Training παρέχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με την κλίμακα Berg, που είναι η πιο διαδεδομένη κλίμακα αξιολόγησης της ισορροπίας.
Μέθοδος: Είκοσι τέσσερις (24) ασθενείς με ΑΕΕ και εικόνα ημιπληγίας από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, σχημάτισαν 2 ομάδες με μη τυχαία σειρά. Η ομάδα παρέμβασης εκτέλεσε 10 συνεδρίες με την χρήση του WBB και με δραστηριότητες από το WiiFit Plus, διάρκειας 30 λεπτών, 3 φορές την εβδομάδα και 2 συνεδρίες αξιολόγησης. Όλοι οι ασθενείς αξιολογήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, με δύο τρόπους, την κλίμακα Berg και το πρόγραμμα αξιολόγησης Physiofun Balance training, με την χρήση του WBB. Τις άλλες 2 ημέρες της εβδομάδας, οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης ακολούθησαν το γενικό πρόγραμμα αποκατάστασης, όπως το ακολούθησε καθ’ όλη την διάρκεια της μελέτης, η ομάδα ελέγχου.
Εξετάστηκαν 6 διαφορετικές παράμετροι. Η κλίμακα Berg (BBS) και οι παράμετροι AREA (επιφάνεια που κινήθηκε το κέντρο πίεσης), COP L-R (απόκλιση του κέντρου πίεσης στο μετωπιαίο επίπεδο), COP F-B (απόκλιση του κέντρου πίεσης στο προσθιοπίσθιο επίπεδο), DEV L-R (απόκλιση από την ισόποση τοποθέτηση βάρους μεταξύ των σκελών), κατά την στατική αξιολόγηση των 30” επί της ψηφιακής πλατφόρμας του Wii και τέλος, το συνολικό σκορ της αξιολόγησης όπως καταγράφεται από το λογισμικό PhysioFun Balance training. Τέλος, συγκρίθηκαν οι μεταβολές των τιμών κάθε παραμέτρου μεταξύ των ομάδων.
Αποτελέσματα: . Οι τιμές και των 6 παραμέτρων βελτιώθηκαν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό στην Ομάδα Παρέμβασης, ενώ στην Ομάδα Ελέγχου βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μόνο στην κλίμακα Berg, όπου η Ομάδα Ελέγχου αύξησε το σκορ πριν και μετά κατά 3,5 (p=0,02), ενώ η Ομάδα Παρέμβασης κατά 8,83 (p<0,01) παρουσιάζοντας στατιστικά σημαντική μεταβολή (p<0,01). Ιδιαίτερα στην παράμετρο AREA, η Ομάδα Παρέμβασης μείωσε την επιφάνεια κατά 132,48cm2 (p=0,03), ενώ απεναντίας η Ομάδα Ελέγχου την αύξησε κατά 16,44cm2 (p=0,79), χωρίς όμως στατιστικά σημαντικά σημαντική μεταβολή (p=0,22).
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη βρήκε ενδείξεις ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του WII με το συνοδευτικό της λογισμικό, μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα διότι η στατιστικά σημαντική πρόοδος στην BBS ταυτίζεται με τις επιμέρους προόδους της ομάδας παρέμβασης. Καθώς όμως οι διαφορές στις μεταβολές μεταξύ των ομάδων δεν ήταν σημαντικά διαφοροποιημένες, εγείρεται η αναγκαιότητα για περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα και περισσότερες συνεδρίες. Το δε αξιολογητικό εργαλείο που δοκιμάστηκε, φαίνεται πως επικουρικά είναι σε θέση να δείξει μία τάση ως προς την πορεία προόδου στις επιμέρους παραμέτρους που ελέγχει.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Πλατφόρμα ισορροπίας Wii, Αποκατάσταση, Ισορροπία, Φυσικοθεραπεία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
99
Αριθμός σελίδων:
74
Milidakis Dionysios Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο