Προγνωστική αξία βιοδεικτών στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2922788 201 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-18
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σαμανίδης Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δέσποινα Ν. Περρέα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχόλη, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κόντζογλου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Βερύκοκος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κύκαλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Τσουρούφλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προγνωστική αξία βιοδεικτών στα καρδιαγγειακά νοσήματα
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προγνωστική αξία βιοδεικτών στα καρδιαγγειακά νοσήματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής συμβάλει στην μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανίχνευση της πιθανή σχέση της resistin με την χρόνια κολπικής μαρμαρυγής (ΧΚΜ) στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Υλικό και Μέθοδος: Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 114 ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. 91 ασθενείς χωρίς ιστορικό χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής (NonAF) και 23 ασθενείς με ιστορικό χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής (ΑF). Ο βιοδείκτης που μετρήθηκε στα δείγματα του περιφερικού φλεβικού αίματος των ασθενών ήταν η resistin. Η διαφορές μεταξύ των ομάδων ασθενών και η πιθανή συσχέτιση της resistin με την χρόνια κολπική μαρμαρυγή εξετάστηκε με parametric (Student t-test) και non-parametric tests (Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Chi-square). Η συσχέτιση της resistin με την χρόνια κολπική μαρμαρυγή εκφράστηκε με τον συντελεστή συσχέτισης Eta (η). ROC curve ανάλυση εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό της διαγνωστικής αξίας της resistin για την χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε μονοπαραγοντική και πολυπαραγοντική γραμμική και λογιστική παλινδρόμηση για την πιθανή προγνωστική αξία της resistin σε σχέση με την χρόνια κολπική μαρμαρυγή.
Αποτελέσματα: Δεν υπήρχε διαφορά των δημογραφικών χαρακτηριστικών μεταξύ των δυο ομάδων (p>0.05). Υψηλότερα επίπεδα resistin παρατηρήθηκαν στους ασθενείς της ομάδα AF σε σχέση με την ομάδα NonAF (6.90ng/ml versus 5.83ng/ml, p=0.01). Η συσχέτιση της resistin με ΧΚΜ ήταν σημαντική (η=0.18). Πολυπαραγοντική γραμμική παλινδρόμηση (προσαρμοζόμενη στους παράγοντες κινδύνου όπως φύλο, ηλικία, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας και αορτικής βαλβίδας, LVEF, κρεατινίνη αίματος) έδειξε ότι η ΧΚΜ σχετίζεται με την resistin του αίματος (β=0.99, 95%CI: 0.05-1.79, p=0.03). Η ROC curve ανάλυση ανέδειξε την διαγνωστική αξία της resistin για την ΧΚΜ (AUC=0.65, 95%CI: 0.51-0.77, p=0.01, ευαισησία=65%, ειδικότητα=41%, cut-off=6.2ng/ml)
Συμπεράσματα: Η συγκέντρωση της resistin ήταν υψηλότερη στους ασθενείς με ΧΚΜ σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς ΧΚΜ. H resistin θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποσχόμενος βιοδείκτης ο οποίος χαρακτηρίζει την ΧΚΜ στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κολπική Μαρμαρυγή, Ρεσιστίνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΣΑΜΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.