Διαχείριση οξέων συμβαμάτων κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922851 159 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Φωτοπούλου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Χριστίνα Μαρβάκη , Ομότιμη Καθηγήτρια Νοοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας
2. Γεωργία Τουλιά , Επίκουρη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ
3. Αντωνία Καλογιάννη , Επίκουρη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση οξέων συμβαμάτων κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση οξέων συμβαμάτων κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) είναι μια περίπλοκη νόσος που προσβάλλει 1,2 εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη της σχετίζεται με μια σειρά σοβαρών επιπλοκών. Οι ασθενείς με ΧΝΑ θα πρέπει να αξιολογούνται για την παρουσία αυτών των επιπλοκών και να λαμβάνουν βέλτιστη θεραπεία για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητάς τους.
Σκοπός:Η διερεύνηση των οξέων συμβαμάτων κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης και ο τρόπος διαχείρισής τους.
Μεθοδολογία:Στη μελέτη συμμετείχαν30 ασθενείς (25 άνδρες) που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην μονάδα τεχνητού νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο». Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν ηλικίας άνω των 45 ετών. Για τη συλλογή των πληροφοριών χρησιμοποιήθηκε έντυπο καταγραφής σχετικά με τη διαχείριση οξέων συμβαμάτων. Η διάρκεια της έρευνας ήταν από Μάρτιο έως και Μάϊο 2020 (3 μήνες). Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα για 3 μήνες. Το κριτήριο εισόδου στην έρευνα ήταν νεφροπαθείς ασθενείς τελικού σταδίου υπό τεχνητό νεφρό με GFR<13 (glomerularfiltrationrate).
Αποτελέσματα:Το 26,7% των ασθενών δήλωσαν ως αιτία εμφάνισης της ΧΝΑ τον σακχαρώδη διαβήτη. Το 80% των αιμοκαθαιρούμενων ασθενών παρουσίασαν σύμβαμα, κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, εκ των οποίωντο 50,7% παρουσίασε 1 συμβάμα, 36,3% παρουσίασε 2, και το 13,3% 3 και άνω. Το πιο συχνό σύμβαμα των ασθενών ήταν οι μυϊκές κράμπες (35,6%), ακολουθούμενο από ναυτία έμετος (23,3%)και υπόταση (17,8%). Οι μυϊκές κράμπες αντιμετωπίστηκαν με διατατικές ασκήσεις των μυών, η ναυτία και εμετός με διόρθωση της υπότασης και η υπόταση με θέση trendelenburg. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς βελτιώθηκαν έπειτα από την διαχείριση των οξέων συμβαμάτων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ηλικία, τα αίτια εμφάνισης ΧΝΑ δεν επηρεάζουν την εμφάνιση συμβατών ή τον αριθμό των συμβαμάτων στους αιμοκαθαιρούμενους ασθενείς.
Συμπεράσματα:Στηνπαρούσα έρευνα καταγράφθηκε υψηλό ποσοστό αιμοκαθαιρούμενων ασθενών στους οποίους συμβαίνουν οξέα συμβάματα κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης, παρά το γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί οι μέθοδοι αιμοκάθαρσης και υπάρχει επαρκής και αξιόπιστη διαχείριση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση, Οξύ σύμβαμα, Αιμοκάθαρση, Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
69
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Fotopoulou Aikaterini Master.pdf.pdf
804 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.