Συγχρονική μελέτη εμφάνισης διαταραχών κινητικότητας σε βρέφη και παιδιά με επιληπτική εγκεφαλοπάθεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922892 192 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Παιδιατρική & Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κόλλια Ελισσάβετ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πονς Ροντριγκεθ Μαρία Ροζέ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιαχανίδου Σουλτάνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτελέκος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγχρονική μελέτη εμφάνισης διαταραχών κινητικότητας σε βρέφη και παιδιά με επιληπτική εγκεφαλοπάθεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγχρονική μελέτη εμφάνισης διαταραχών κινητικότητας σε βρέφη και παιδιά με επιληπτική εγκεφαλοπάθεια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες είναι σοβαρές διαταραχές του εγκεφάλου που χαρακτηρίζονται από συχνές επιληπτικές κρίσεις και συνδέονται με ψυχοκινητική καθυστέρηση ή με νευρολογική παλινδρόμηση. Τα κυριότερα αίτια είναι γενετικές ανωμαλίες, νευρομεταβολικά νοσήματα, επίκτητα συμβάντα που προκαλούν ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, όπως συγγενείς λοιμώξεις, περιγεννητική ασφυξία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται ο αιτιολογικός παράγοντας και αναφέρονται ως κρυπτογενείς. Πρόκειται για μια ομάδα παθήσεων που συχνά σχετίζονται με την μικρή ηλικία εμφάνισης και εκδηλώνονται με παροξυσμική δραστηριότητα στο ΗΕΓ, με ποικίλους τύπους σπασμών που δύσκολα ελέγχονται και με νευρολογικά ελλείμματα. Συνοδά χαρακτηριστικά, όπως η εμφάνιση διαταραχών κινητικότητας επιπρόσθετα των σπασμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία για μια πρώιμη και ακριβή διάγνωση.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των χαρακτηριστικών των διαταραχών κινητικότητας στις επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία συγχρονική αναδρομική μελέτη. Το δείγμα της μελέτης συνίσταται σε 58 ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί πριν την ηλικία των 3 ετών με επιληπτική εγκεφαλοπάθεια και παρακολουθούνται από την Ειδική Μονάδα Παιδονευρολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων « Η Αγία Σοφία» τα τελευταία 5 έτη.
Αποτελέσματα: Η αιτιολογία της επιληπτικής εγκεφαλοπάθειας, στο 40% των περιπτώσεων ήταν κρυπτογενής, στο 33% γενετική, στο 15% οφειλόταν σε νευρομεταβολικό νόσημα, ενώ στο 12% ήταν επίκτητης αιτιολογίας. Η ηλικία έναρξης της επιληπτικής εγκεφαλοπάθειας στο 55% των ασθενών ήταν η βρεφική, στο 26% η νεογνική και στο 19% η νηπιακή ηλικία (1-3 ετών). Το 74% των ασθενών εμφάνισε κάποια διαταραχή κινητικότητας, είτε υπερκινητική (δυστονία, χορεία, τρόμος και στερεοτυπίες) είτε σπανιότερα υποκινητική διαταραχή, ενώ το 26% των ασθενών δεν εμφάνισε κάποια μορφή διαταραχής κινητικότητας.
Συμπεράσματα: Στην μελέτη μας αναδείχθηκε μεγάλο ποσοστό εμφάνισης διαταραχών κινητικότητας στις επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες, που σχετιζόταν με την αιτιολογία της εγκεφαλοπάθειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες, Υπερκινησίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
66
Συγχρονική μελέτη εμφάνισης διαταραχών κινητικότητας σε βρέφη και παιδιά με επιληπτική εγκεφαλοπάθεια-Διπλωματικη-Ε. Κόλλια.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο