"Αξιοποίηση Ψηφιακού Επιχειρηματολογικού Χάρτη για τη Βελτίωση των Επιχειρηματολογικών Δεξιοτήτων μαθητών της Γ’ Λυκείου"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923091 185 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπάζογλου Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυνηγός Πολυχρόνης, Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σμυρναίου Ζαχαρούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αικατερίνη Μακρή, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Αξιοποίηση Ψηφιακού Επιχειρηματολογικού Χάρτη για τη Βελτίωση των Επιχειρηματολογικών Δεξιοτήτων μαθητών της Γ’ Λυκείου"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Αξιοποίηση Ψηφιακού Επιχειρηματολογικού Χάρτη για τη Βελτίωση των Επιχειρηματολογικών Δεξιοτήτων μαθητών της Γ’ Λυκείου"
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η έρευνα περίπτωσης που έγινε σε μαθητές της Γ' Λυκείου προκειμένου να γίνει φανερό αν η κατασκευή ψηφιακού επιχειρηματολογικού χάρτη συμβάλλει στη βελτίωση των επιχειρηματολογικών τους δεξιότητων. Το ψηφιακό εργαλείο που αξιοποιήθηκε είναι το Rationale TM.
Οι μαθητές, αρχικά, συνέγραψαν στο Microsoft Word σε ομάδες των δύο ατόμων ένα κείμενο χωρίς κάποια διευκρίνιση από τον εκπαιδευτικό για τη διάρθρωση και το περιεχόμενο του. Στη συνέχεια, εμπλέχτηκαν σε δραστηριότητες κατασκευής επιχειρηματολογικού χάρτη με σκοπό να εξοικειωθούν με το ψηφιακό εργαλείο αλλά και να επισημανθούν από τον εκπαιδευτικό βασικά σημεία θεωρίας.Τέλος, οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να μεταφέρουν το αρχικό κείμενο τους σε σχεδιαγραμματική μορφή στο RationaleTM, κάνοντας, χωρίς κανένα περιορισμό, όποιες αλλαγές έκριναν απαραίτητες.
Τα δεδομένα της έρευνας προέκυψαν από τις απομαγνητοφωνήσεις των μαθητών και από τα παραγόμενα κείμενα, αρχικά και τελικά.
Η έρευνα αυτή συμβαδίζει με το Ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές στην Γ΄ Λυκείου διδάσκονται έννοιες σχετικά με τα μέσα και τις μορφές της πειθούς, μελετούν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το δοκίμιο μέσα από την επεξεργασία επιχειρηματολογικών κειμένων αλλά και μέσα από τη συγγραφή απλών δοκιμίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
διαδραστικοί επιχειρηματολογικοί χάρτες, συνεργατική επιχειρηματολογία, Rationale TM, Νεοελληνική Γλώσσα Γ' Λυκείου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
107
215056_Παπάζογλου Άννα_Διπλωματική Εργασία_ Αξιοποίηση Ψηφιακού Επιχειρηματολογικού Χάρτη για τη Βελτίωση των Επιχειρηματολογικών Δεξιοτήτων μαθητών της Γ’ Λυκείου.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο