Screening στην προεκλαμψία και αντιμετώπιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923147 122 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-27
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παυλάτου Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου , Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριο Κασσάνο, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπο Χρέλια, καθηγητής, Ιατρική Σχολή , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Screening στην προεκλαμψία και αντιμετώπιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Screening στην προεκλαμψία και αντιμετώπιση
Περίληψη:
Η προεκλαμψία είναι κλινικό σύνδρομο που παρατηρείται στο 5% των κυήσεων και σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό μητρικής και εμβρυικής νοσηρότητας και θνητότητας. Χαρακτηρίζεται από αρτηριακή υπέρταση, πρωτεϊνουρία και κάποιες φορές από διαταραχή της λειτουργίας διαφόρων οργάνων ποικίλης κλινικής βαρύτητας. Η μη φυσιολογική πλακουντοποίηση, η οποία συνοδεύεται από αυξημένη αντίσταση του αγγειακού δικτύου, ενεργοποίηση του μηχανισμού πήξης και δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, αποτελεί το βασικό παθογενετικό μηχανισμό της προεκλαμψίας.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 50 000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της προεκλαμψίας. Έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη μητέρα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ομοίως, για το μωρό, υπάρχει υψηλός κίνδυνος περιγεννητικού θανάτου και εγκεφαλικής παράλυσης, κυρίως ως αποτέλεσμα της συσχέτισης ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης, και πρόωρο τοκετό. Πιστεύεται επίσης ότι για τα μωρά που επιβιώνουν, στην ενήλικη ζωή έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η αντιμετώπιση έγκειται ουσιαστικά στην περάτωση του τοκετού, ενώ όλες οι σύγχρονες μελέτες έχουν καταλήξει στην προστατευτική δράση που ασκεί η έγκαιρη έναρξη προφυλακτικής αγωγής με ασπιρίνη χαμηλής δόσης σε εγκύους υψηλού κινδύνου για εμφάνιση προεκλαμψίας.
Η χρήση δεικτών για πρώιμη ανίχνευση των εγκύων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση προεκλαμψίας μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αποτροπή της επιπλοκής ή/και στην καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής. Υπάρχουν στην παρούσα φάση αξιόπιστοι βιολογικοί και υπερηχογραφικοί δείκτες που συνδυαστικά προβλέπουν την προεκλαμψία με μεγάλη ευαισθησία. Οι μελέτες, όμως, συνεχίζονται για την ανεύρεση δεικτών απλών, εύκολα μετρήσιμων, χωρίς ανάγκη χρήσης εξειδικευμένου προσωπικού, οι οποίοι να μπορούν περαιτέρω να φανούν χρήσιμοι στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της προεκλαμψίας.
Η κατά το δυνατόν πρώιμη ανεύρεση των ενδείξεων, που συνυφαίνονται με τους παθογενετικούς μηχανισμούς της νόσου, θεωρείται ότι είναι το κλειδί για την έγκαιρη πρόληψη και κατ` επέκταση την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Ο συνδυασμός του προσδιορισμού της ομάδα υψηλού κινδύνου μαζί με μία απεικονιστική ή και εργαστηριακή μέθοδο πρόληψης φαίνεται να αποτελεί το στόχο των ερευνητικών προσπαθειών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προεκλαμψία, Screening, Αντιμετώπιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
61
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Screening στην προεκλαμψια και αντιμετωπιση.pdf
781 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.