Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος πρώτου τριμήνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου και επιπλοκών της κύησης : Νεότερα δεδομένα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923309 140 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-25
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσοχρίνης Αλέξιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Χρέλιας Χαράλαμπος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος πρώτου τριμήνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου και επιπλοκών της κύησης : Νεότερα δεδομένα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος πρώτου τριμήνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου και επιπλοκών της κύησης : Νεότερα δεδομένα.
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι μέθοδοι μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών βιοδεικτών είτε ως ανεξάρτητους προγνωστικούς παράγοντες, είτε σε συνδυασμό με εξειδικευμένο υπερηχογραφικό έλεγχο πρώτου τριμήνου και τη δοκιμασία του cffDNA, προερχόμενο από το μητρικό ορό.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Βιβλιογραφική ανασκόπηση της εφαρμογής των μη επεμβατικών μεθόδων προγεννητικού ελέγχου, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, στην κλινική πράξη. Μελετήθηκαν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όπως Pubmed, Wikipedia, Uptodate, Medline, Google scholar, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι βιοδείκτες, όπως η β-Hcg, η PAPP-A και ο PLGF, δύναται να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικοί δείκτες παθολογικών καταστάσεων, που σχετίζονται με την κύηση, όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και η υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με το συνδυασμό του υπερηχογραφήματος της αυχενικής διαφάνειας και των βιοδεικτών. Η δοκιμασία του cffDNA, καταγράφει υψηλά ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας, για την πρόγνωση των κοινών εμβρυϊκών χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Όμως, καταγράφονται και υψηλά ποσοστά ψευδών θετικών περιστατικών. Επομένως, για την επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων απαιτείται η εφαρμογή των επεμβατικών μεθόδων. Η εφαρμογή τους στην κλινική πράξη, έχει συμβάλει καθοριστικά στην εντατικότερη παρακολούθηση των κυήσεων υψηλού κινδύνου και σε βέλτιστα περιγεννητικά αποτελέσματα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Επί του παρόντος, οι μέθοδοι μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου πρώτου τριμήνου, αποτελούν άριστα προγνωστικά εργαλεία παθολογικών καταστάσεων, που σχετίζονται με την κύηση, όχι όμως διαγνωστικα μέσα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προεκλαμψία, Συνδυασμένος έλεγχος πρώτου τριμήνου, Αυχενική διαφάνεια, Ρινικό οστό, Φλεβώδης πόρος, Τριγλώχινα βαλβίδα, B-HCG, PAPP-A, PLGF, SFLT1, CFFDNA, NIPT, RhD, Τρισωμίες, Ανευπλοειδίες, Μικροελλείμματα χρωμοσωμάτων.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
197
Αριθμός σελίδων:
141
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Παθολογία Κύησης.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.