Επιδημιολογική μελέτη οροθετικών εγκύων και νεογνών που γεννήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2011-2018

Διπλωματική Εργασία uoadl:2924572 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κουτσουνάκη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καντζανού Μαρία, Επίκ. Καθηγήτρια, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Γιάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Βασιλική Μπενέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια , Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιδημιολογική μελέτη οροθετικών εγκύων και νεογνών που γεννήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2011-2018
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιδημιολογική μελέτη οροθετικών εγκύων και νεογνών που γεννήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2011-2018
Περίληψη:
Η μελέτη της διαχείρισης της πρόληψης της κάθετης μετάδοσης του ιού της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV) στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης είναι ο κεντρικός άξονας αυτής της διπλωματικής εργασίας.
Αναλύονται δεδομένα αναδρομικής καταγραφής από το αρχείο του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», όλων των περιπτώσεων τοκετών οροθετικών μητέρων κατά τη χρονική διάρκεια 2011-2018. Tο δείγμα μας περιλαμβάνει τα 65 νεογνά που γεννήθηκαν από 63 οροθετικές μητέρες (συμπεριλαμβάνονται 2 δίδυμες κυήσεις). Οροθετικές μητέρες ελληνικής καταγωγής είναι οι 31/63 (47%). Μητέρες με ιστορικό χρήσης ουσιών είναι οι 19/63 (30,1%) και μητέρες με προέλευση από χώρες που ο ιός ενδημεί είναι 20/63 (31,7%). Με βάση τον εθνικό σχεδιασμό και τα διεθνή πρωτόκολλα έχει χορηγηθεί τριπλή αγωγή στις εγκύους, που είχαν παρακολούθηση και συμμόρφωση.
Διαχρονική παρακολούθηση στην κύηση είχαν 41/63 (65%) των οροθετικών μητέρων. Όλα τα νεογνά της μελέτης, 65 σε αριθμό, αναλόγως των παραμέτρων κινδύνου από τη μητέρα, έλαβαν μονή, διπλή ή τριπλή αγωγή. Μόνο ένα νεογνό 1/65 (1,5%) παρουσίασε θετικό ιικό φορτίο HIV κατά τη γέννηση.
Διενεργείται μια προσέγγιση της καταγραφής των περιπτώσεων οροθετικής μητέρας νεογνού διαχρονικά, μέσω των φορέων παρακολούθησης στη χώρα μας. Μέσα από αυτό το πρίσμα προβάλλονται οι ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στην ομάδα των οροθετικών εγκύων και των νεογνών τόσο στον ελληνικό πληθυσμό όσο και στην ομάδα των μεταναστών και των προσφύγων.
Η μελέτη μεταξύ άλλων αναδεικνύει ότι οι μητέρες που μολύνθηκαν μετά την εφηβεία τους όπως οι χρήστριες ενδοφλεβίων ουσιών, καθώς αυτές είναι για βραχύ διάστημα φορείς, δύναται με κατάλληλη αγωγή και παρακολούθηση να έχουν μη ανιχνεύσιμο φορτίο πριν τον τοκετό, εξαλείφοντας σχεδόν τον κίνδυνο για κάθετη μετάδοση. Διακρίνονται οι μητέρες με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φορείας του ιού λόγω καταγωγής από ενδημική χώρα, καθώς αυτές είναι πιο πιθανό να έχουν προσβληθεί κατά τη γέννησή τους (κάθετη μετάδοση) και να φέρουν δια βίου έστω χαμηλό ιικό φορτίο. Οι μητέρες αυτές διατηρούν θετικό ιικό φορτίο προ του τοκετού σε ποσοστό 61% και μικρότερη διάρκεια θεραπείας στο εγγύς διάστημα πριν γεννήσουν σε ποσοστό 38%.
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει το ζήτημα της προσβασιμότητας στις Μονάδες Υγείας, που αποκτά καίρια σημασία για τη Δημόσια Υγεία και αφορά στους ευαίσθητους και τους μετακινούμενους πληθυσμούς, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2011-2018. Προχωρούμε στις προτάσεις που αφορούν στο σχεδιασμό επιμέρους Υπηρεσιών Υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεογνό οροθετικής μητέρας, HIV(+) μητέρα, Μετανάστες/μετακινούμενοι πληθυσμοί, Οικονομική κρίση και μετανάστευση, Πρόληψη κάθετης μετάδοσης ΚΜ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
86

Διπλωματική Κουτσουνάκη.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2021-04-12.