Ένταξη μαθητών με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας στο σχολικό περιβάλλον

Διπλωματική Εργασία uoadl:2925097 147 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πάντου Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλοκαιρινού Αθηνά, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Καθηγήτρια Σουρτζή Παναγιώτα, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βελονάκη Βενετία-Σοφία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ένταξη μαθητών με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας στο σχολικό περιβάλλον
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ένταξη μαθητών με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας στο σχολικό περιβάλλον
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Ειδική Εκπαίδευση αποτελεί έναν εξειδικευμένο τομέα του εκπαιδευτικού συστήματος, ο οποίος έχει ως στόχο την ανάπτυξη μεθόδων για την επίλυση εκπαιδευτικών και διδακτικών προβλημάτων που αφορούν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι σύγχρονες κοινωνικοπολιτισμικές αλλαγές, οι αντιλήψεις για ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλους και η νομοθεσία που υπάρχει, οδήγησαν στον θεσμό της ένταξης. Οι μαθητές με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στο σχολικό περιβάλλον με την κατάλληλη υποστήριξη της διεπιστημονικής ομάδας και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσουμε κριτικά την ερευνητική βιβλιογραφία, σχετικά με την ένταξη των μαθητών με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας στο σχολικό περιβάλλον.
Υλικό και Μέθοδος: Ηλεκτρονική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Science Direct, Ιατροτέκ και EBSCO από την 1η Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 2 Μαρτίου του 2020. Το σύνολο των άρθρων που προέκυψαν από την αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας ήταν 84 και 11 πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής και συμπεριελήφθησαν στη μελέτη.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης βελτιωμένης υγειονομικής περίθαλψης στο σχολικό περιβάλλον για να βελτιωθεί η συμμετοχή των μαθητών με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή και η συνεργασία του με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί δείχνουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές στάσεις απέναντι στην ένταξη. Παρόλο που οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τη σημασία της ένταξης, λίγοι από αυτούς αισθάνονται προετοιμασμένοι και άνετοι με τη διδασκαλία παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής. Παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ εκπαιδευτικών με πτυχία από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ βασικό ρόλο διαδραματίζει και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Σχετικά με τις απόψεις των συμμαθητών για τους μαθητές με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας συχνότερα εμφανίζεται αρνητική στάση των µαθητών για ουσιαστική αλληλεπίδραση µε κάποιο συµµαθητή τους µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στην Ελλάδα η ένταξη κρίνεται μέτρια έως αρκετά εφικτή με κύρια δυσκολία την έλλειψη υποστηρικτικών δομών και τις δυσκολίες στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Συμπεράσματα: Η ανασκόπηση αναδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης σχολικού νοσηλευτή στα σχολικά περιβάλλοντα που φοιτούν μαθητές με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Επίσης απαραίτητη είναι και η κατάρτηση των εκπαιδευτικών για προβλήματα υγείας και χρόνιες καταστάσεις υγείας, ενώ η συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας του σχολείου με τους γονείς έχει θετική επίδραση στην πρόοδο του μαθητή. Η καλύτερη οργάνωση της υλικοτεχνικής υποδομής που υπάρχει στα σχολεία και η ευαισθητοποίηση των συμμαθητών σε θέματα που αφορούν τις σωματικές αναπηρίες και τα προβλήματα υγείας θα βοηθήσουν στην ένταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Η αναδόμηση και αναμόρφωση της τυπικής εκπαίδευσης είναι απαραίτητες εξελίξεις ώστε τα σχολικά περιβάλλοντα να υποδεχτούν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και να μπορέσουν να συμπορευθούν ομαλά με τους υπόλοιπους μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ειδική αγωγή, Σχολική νοσηλευτική, Ένταξη μαθητών, Προβλήματα υγείας ,Σωματικές αναπηρίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
60
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

πτυχιακή 2020-παραδοση.pdf
853 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.