Potential Opportunities for PPP in the Greek Healthcare System

Διπλωματική Εργασία uoadl:2926969 163 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Στριντμποργκ-Κατσιουγιάννη Μαρί-Μερόπη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Υφαντόπουλος Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Potential Opportunities for PPP in the Greek Healthcare System
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πιθανότητες ΣΔΙΤ στο ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας
Περίληψη:
Περίληψη
Η διατριβή εξετάζει τις πιθανές ευκαιρίες για ΣΔΙΤ στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας.
Η διατριβή βασίζεται σε τρεις βασικές υποθέσεις:
Υπόθεση 1: Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγειονομική Περίθαλψη είναι επωφελείς για το Δημόσιο Τομέα, τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τον ιδιωτικό τομέα ειδικά για χώρες με κοινωνικά / οικονομικά χαρακτηριστικά παρόμοια με την Ελλάδα.
Υπόθεση 2: Η επιτυχής εφαρμογή των ΣΔΙΤ στην υγειονομική περίθαλψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από συγκεκριμένους κοινωνικούς παράγοντες σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική βούληση και συναίνεση από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Υπόθεση 3: Αν και οι μελλοντικές τάσεις υποδηλώνουν μια σταθερή στροφή προς ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ΣΔΙΤ, η Ελλάδα (με βάση τις επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες) πιθανότατα θα κινηθεί προς ένα διακριτό μοντέλο ΣΔΙΤ στην Υγειονομική Περίθαλψη.
Για να τεκμηριώσω τις υποθέσεις μου, επανεξέτασα το υπάρχον Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις κοινωνικές / οικονομικές συνθήκες. Αναζήτησα επίσης για τους πιο κοινούς τύπους ΣΔΙΤ στην Υγειονομική Περίθαλψη, με προηγούμενη διεθνή εμπειρία σε παρόμοια έργα και προχώρησα στην προετοιμασία δύο εναλλακτικών διακριτών σεναρίων ΣΔΙΤ για ένα Τμήμα Απεικόνισης σε δημόσιο νοσοκομείο.
Με βάση την ανάλυσή μου κατέληξα στο ακόλουθο συμπέρασμα:
• Το Δημόσιο θα επωφεληθεί από ένα έργο ΣΔΙΤ, καθώς θα αναβαθμίσει /ανακαινίσει ή θα κατασκευάσει νέες υποδομές /εγκαταστάσεις, ξεπερνώντας τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς και μοιράζοντας κάθε κίνδυνο με τον ιδιωτικό τομέα.
• Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να έχει απόδοση άνω του 20%. Ταυτόχρονα, θα εισέλθει σε μια αγορά ΣΔΙΤ η οποία είναι ανεκμετάλλευτη με περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης.
• Το ιατρό /νοσηλευτικό προσωπικό, θα «μεταφερθούν» στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι και ταυτόχρονα θα αυξήσουν το ετήσιο εισόδημα με την εισαγωγή ενός προγράμματος μπόνους και θα υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές.

• Η οικονομική συμμετοχή των ασθενών δεν θα υπάρχει (ή ελαχιστοποιείται.) Θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και βέλτιστες πρακτικές.
• Οι κύριοι παράγοντες επιτυχίας για τα ΣΔΙΤ περιλαμβάνουν την πολιτική βούληση, τη συναίνεση και τη συμμετοχή της κοινωνίας και του ιατρικού προσωπικού.
• Το διακριτό μοντέλο ΣΔΙΤ βελτιώνει την παροχή συγκεκριμένων ιατρικών υπηρεσιών που αποτελούν βασική προτεραιότητα για το ελληνικό σύστημα υγείας,
• και είναι πράγματι μια καλή λύση για την είσοδο ΣΔΙΤ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, το μοντέλο προσφέρει μια επιλογή χαμηλότερου κινδύνου για τον δημόσιο τομέα να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ, και για τους ιδιώτες παρόχους να συμμετέχουν στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιο σύνθετα ολοκληρωμένα μοντέλα ΣΔΙΤ στο μέλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Συμπράξεις Δημόσιου, Ιδιωτικός Τομέας, ΔΙΤ, μοντέλο PPP, υποδομή, διακριτό μοντέλο PPP Ενσωματωμένο μοντέλο PPP
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
71
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

PPP in the Greek Healthcare System_final (1).pdf
927 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.