Συγκριτική μελέτη διαφορετικών υλικών σε εφαρμογές δοσιμετρίας γέλης πολυμερισμού: Βέλτιστη ευαισθησία σε μετρήσεις δόσης ακτινοβολίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2927022 226 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-25
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ντούλη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Μαρής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιβλέπων
Ιωάννης Δαμηλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μιχάλης Μαζωνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική μελέτη διαφορετικών υλικών σε εφαρμογές δοσιμετρίας γέλης πολυμερισμού: Βέλτιστη ευαισθησία σε μετρήσεις δόσης ακτινοβολίας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική μελέτη διαφορετικών υλικών σε εφαρμογές δοσιμετρίας γέλης πολυμερισμού: Βέλτιστη ευαισθησία σε μετρήσεις δόσης ακτινοβολίας
Περίληψη:
Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (ΑΜΣ) είναι μέθοδος που βασίζεται στο φαινόμενο του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (ΠΜΣ) και η βελτιστοποίησή της επιτυγχάνεται με το συνδυασμό ρυθμίσεων πολλών παραμέτρων. Ειδικά στην ποσοτική MRI, όπου μετρούμε χρόνους μαγνητικής αποκατάστασης και άλλες φυσικές ιδιότητες, οι ρυθμίσεις των παραμέτρων του συστήματος απεικόνισης παίζουν σημαντικότατο ρόλο στα αποτελέσματα των μετρήσεων. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η χρήση ομοιωμάτων για τη βαθμονόμηση των συστημάτων και την αξιολόγηση των μεθόδων μέτρησης.
Τα εν λόγω ομοιώματα θα πρέπει να προσομοιάζουν τους χρόνους αποκατάστασης, αλλά και φυσικές ιδιότητες των βιολογικών ιστών. Επιπλέον θα πρέπει να είναι φυσικά και χημικά σταθερά στο χρόνο και εύκολα στην κατασκευή τους. Τα ομοιώματα αυτά κατασκευάζονται από χημικά ευαίσθητα στην ακτινοβολία τα οποία, κατά την ακτινοβόληση, πολυμερίζονται ως συνάρτηση της απορροφούμενης δόσης ακτινοβολίας, με την ικανότητα να καταγράφουν μοναδικά την κατανομή της δόσης ακτινοβολίας σε τρεις διαστάσεις (3D).
Η δοσιμετρία έχει αποτελέσει το κέντρο για την ανάπτυξη των τεχνικών ακτινοθεραπείας και ήδη υπάρχουν διάφορα δοσιμετρικά συστήματα και μέθοδοι για την εκτίμηση της χορηγούμενης δόσης στους ιστούς και σε άλλα μέσα. Τα δοσίμετρα γέλης πολυμερισμού προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών στην τρισδιάστατη επαλήθευση της σύνθετης κατανομής δόσεων, όπως στην ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης της δέσμης (IMRT). Σήμερα, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι αλγόριθμοι για τον προσδιορισμό των κατανομών δόσης που απαιτούνται σε ένα πλάνο θεραπείας και φυσικά η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης υπερσύγχρονων τεχνικών ακτινοθεραπείας.
Στα πλαίσια της εργασίας αυτής, έγινε σύγκριση δύο διαφορετικών δοσιμέτρων γέλης πολυμερισμού (VIPET και VIPASCU), ως προς τις βασικές τους ιδιότητες στην ΑΜΣ. Μελετήθηκαν τα δοσίμετρα αυτά, σε διάφορες συγκεντρώσεις, για να διερευνηθεί η επίδραση των μεταβολών της συγκέντρωσης τους στους χρόνους μαγνητικής αποκατάστασης Τ1 και Τ2.
Βασικός στόχος ήταν η κατασκευή ενός νέου δοσιμέτρου γέλης πολυμερισμού το οποία είναι λιγότερο τοξικό, οικονομικό αλλά παράλληλα εύκολο στην κατασκευή και αποδοτικό με υψηλή ευαισθησία στη δόση. Σημαντική ήταν επίσης η βελτιστοποίηση της ποιότητας των αποτελεσμάτων από τα πειράματα ακτινοθεραπείας που πραγματοποιήθηκαν, με την παράλληλη υποστήριξη τεχνικών μαγνητικής τομογραφίας σε ομοιώματα. Επίσης, η διασφάλιση της ποιότητας των δοσιμετρικών αποτελεσμάτων, από τα πειράματα ακτινοθεραπείας που πραγματοποιήθηκαν.
Τέλος, συμπληρωματικά συγκρίναμε και τις δύο μεθόδους που χρησιμοποιήσαμε για την μέτρηση των χρόνων μαγνητικής αποκατάστασης, καθώς η πρώτη, Spin Echo (SE) ακολουθία, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κλινική πράξη, ενώ η ακολουθία HASTE όχι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δοσιμετρία γέλης πολυμερισμού, ΑΜΣ, Τζελ, Χρόνος μαγνητικής αποκατάστασης Τ2, Ακτινοθεραπεία, Μη τοξικό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αριθμός σελίδων:
124
Ntouli Aggeliki MSc.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο