Ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό: Διερεύνηση αυτής της συμπεριφοράς και συσχέτισή της με το άγχος σε νοσηλευτές -τριες που δουλεύουν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2928251 164 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ματιά Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γονιδάκης Φραγκίσκος, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λαζαράτου Ελένη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλειάδου Μαρία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Θεολογική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό: Διερεύνηση αυτής της συμπεριφοράς και συσχέτισή της με το άγχος σε νοσηλευτές -τριες που δουλεύουν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό: Διερεύνηση αυτής της συμπεριφοράς και συσχέτισή της με το άγχος σε νοσηλευτές -τριες που δουλεύουν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία
Περίληψη:
Το άγχος είναι μία ψυχική διαταραχή που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο την εμφάνιση αγχώδους διαταραχής μπορεί να είναι βιολογικά, γενετικά ή και ψυχολογικά. Το άγχος συσχετίζεται με τις διαταραχές που συνδέονται με τη σωστή διατροφή και αναφέρονται συχνά ως συναισθηματική διατροφή. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη μελέτη της ψυχολογικής εξάρτησης από το φαγητό και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο η τροφή χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για την κάλυψη ψυχολογικών αναγκών. Η μελέτη επικεντρώνεται στη διερεύνηση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς και τη συσχέτιση αυτής με το άγχος, σε νοσηλευτές-τριες που εργάζονται σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Η εργασία με βάρδιες προκαλεί άγχος, διαταράσσει την οικογενειακή ζωή, διακόπτει και μεταβάλλει την τακτικότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσης φαγητού. Οι νοσηλευτές –τριες καταφεύγουν σε μη υγιεινά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα με σκοπό πολλές φορές να αντιμετωπίσουν το εργασιακό άγχος που βιώνουν. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ των καθηκόντων βάρδιας και της μη φυσιολογικής διατροφικής συμπεριφοράς που αφορούν τους νοσηλευτές –τριες νοσοκομείων και ειδικότερα ψυχιατρικών κλινικών.
Συγκεκριμένα το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτελούνταν από 129 εργαζόμενους (νοσηλευτές και νοσηλεύτριες), από το ΨΝΑ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) και από ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα . Η πλειοψηφία του δείγματος ήταν γυναίκες, από 31 έως 40 ετών, με βάρος έως 60 κιλά και ύψος από 1.61 έως 1.70 μέτρα. Επιπλέον, οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν έγγαμοι, απόφοιτοι τεχνολογικής εκπαίδευσης, δεν κατείχαν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο και εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα με προϋπηρεσία 11 με 15 ετών. Πραγματοποιήθηκε χρήση του ερωτηματολογίου DEBQ για να διερευνηθεί η ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό και η συσχέτιση αυτής με το άγχος και του ερωτηματολογίου ΗADS για τον εντοπισμό καταστάσεων κατάθλιψης και άγχους στο πλαίσιο των νοσοκομείων, μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη εξέταση.
Αναφορικά με τα αισθήματα άγχους που βιώνουν, οι ερωτηθέντες ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εμφάνιση τους και βρίσκονταν αντιμέτωποι λιγότερο με ξαφνικά αισθήματα πανικού. Ως προς τα αισθήματα κατάθλιψης που βιώνουν, πιο συχνά αισθάνονταν ευδιάθετοι και σπανιότερα τρόμο. Ακόμη, οι ερωτηθέντες ήταν πιο θετικοί ως προς το εάν έχουν πάρει βάρος, εάν τρώνε λιγότερο από ότι συνήθως και λιγότερο θετικοί ως προς το ότι συχνά αρνούνται φαγητό γιατί ανησυχούν για το βάρος τους και ότι τρώνε συνειδητά τρόφιμα για αδυνάτισμα. Τα συναισθήματα που τους οδηγούν στην κατανάλωση τροφής, συνδέονται κυρίως με το γεγονός ότι δεν έχουν κάτι να κάνουν, και ότι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό όταν αυτό τους ευχαριστεί στη γεύση και όχι επειδή παρασύρονται από τους γύρω τους όταν τρώνε. Αποδείχθηκε ότι το αυξημένο άγχος σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης, αυξημένη συχνότητα συναισθηματικής απόκρισης μέσω φαγητού και μεγαλύτερη επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες όσον αφορά την κατανάλωση τροφής. Επίσης, από τη μελέτη έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση του φύλου ή του τομέα απασχόλησης με το άγχος ή τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άγχος, Ψυχολογική διαταραχή, Συναισθηματική διατροφή, Νοσηλευτές-τριες σε ψυχιατρικά νοσοκομεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
80
Matia Anastasia MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο