Grammatikvermittlung im Fremdsprachenunterricht Umwandlung der linguistischen Grammatik in eine didaktische für die Anwendung im Fremdsprachenunterricht am Beispiel der Modalverben

Διπλωματική Εργασία uoadl:2929018 192 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Γλωσσολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αβτζόγλου Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγελική Τσόκογλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Ευδοκία Μπαλάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Δάφνη Βηδενμάιερ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Grammatikvermittlung im Fremdsprachenunterricht Umwandlung der linguistischen Grammatik in eine didaktische für die Anwendung im Fremdsprachenunterricht am Beispiel der Modalverben
Γλώσσες εργασίας:
Γερμανικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διδασκαλία γραμματικής στο μάθημα της ξένης γλώσσας. Μετατροπή της γλωσσολογικής γραμματικής σε διδακτική για την προσαρμογή της στο μάθημα της ξένης γλώσσας. Στο παράδειγμα των Modalverben
Περίληψη:
Ένα σημαντικό κομμάτι της εκμάθησης της ξένης γλώσσας είναι η κατάκτηση της γραμματικής, κατά την οποία συναντούνται συχνά δυσκολίες. Κατά την εξέλιξη των διαφόρων μεθόδων έγιναν και διαφορετικές προτάσεις που είχαν ως στόχο να κάνουν αυτή τη διαδικασία ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Τα διδακτικά εγχειρίδια στηρίζονται σε αυτές τις μεθόδους βάσει των οποίων μετατρέπουν τα γραμματικά φαινόμενα από τη γλωσσολογική γραμματική με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να είναι χρήσιμα και κατάλληλα για το μάθημα της ξένης γλώσσας.
Στην προκείμενη εργασία επιχειρείται η μετατροπή από μία γλωσσολογική γραμματική του φαινομένου των Modalverben σε μορφή τέτοια ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ξενόγλωσση διδασκαλία. Διεξάγεται για αυτό το σκοπό η σύνταξη μιας διδακτικής πρότασης, στην οποία παρουσιάζεται το φαινόμενο, διδάσκεται και εφαρμόζεται σταδιακά στα εκάστοτε γλωσσικά επίπεδα. Αυτή η πρόταση στηρίζεται στην πραγματολογική/επικοινωνιακή Μέθοδο και στην κονστρουκτιβιστική θεωρία μάθησης.

Η εκμάθηση μιας γλώσσας όπως και το επικοινωνιακό μάθημα της ξένης γλώσσας έχουν στόχο ο μαθητής να μπορεί να επικοινωνήσει και να συνεννοηθεί σε καθημερινές καταστάσεις και η γραμματική συνεισφέρει στο να αποκτά την ικανότητα της ορθής επικοινωνίας. Για αυτό το λόγο η διδακτική πρόταση δημιουργήθηκε με βάση την επικοινωνιακή μέθοδο.
Για την σύνταξη της πρότασης παρουσιάζονται πρώτα τα χαρακτηριστικά της γλωσσολογικής και έπειτα της διδακτικής γραμματικής καθώς και οι γλωσσικές θεωρίες μάθησης και γλωσσικής κατάκτισης. Επίσης παρουσιάζεται το γραμματικό φαινόμενο των Modalverben αναφορικά με την Κλίση, την Σύνταξη και την Σημασία όπως περιγράφεται στη γλωσσολογική Γραμματική.
Καθώς λοιπόν ο στόχος της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας είναι η σωστή επικοινωνία, όπως προαναφέρθηκε, και η γραμματική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής και επειδή η γλωσσολογική γραμματική από μόνη της δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, παράχθηκε αυτή η διδακτική πρόταση δείχνοντας αυτή τη μετατροπή για να μπορει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Γραμματική, Διδακτική, Διδασκαλία γραμματικής, Γλωσσολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
81
Diplomarbeit - Grammatikvermittlung im Fremdsprachenunterricht.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο