Οι θυρεοειδικές ορμόνες στην ανακοπή: βιβλιογραφική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2929699 155 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Διαμαντοπούλου Ελένη-Βαρβάρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χαλκιάς Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι θυρεοειδικές ορμόνες στην ανακοπή: βιβλιογραφική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι θυρεοειδικές ορμόνες στην ανακοπή: βιβλιογραφική ανασκόπηση
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η καρδιακή ανακοπή οδηγεί σε ποικίλες παθοφυσιολογικές μεταβολές. Μία από αυτές αποτελεί και η μεταβολή της φυσιολογικής θυρεοειδικής ομοιόστασης.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας και των κλινικών μελετών εκείνων που αναλύουν τον ρόλο των μεταβολών των θυρεοειδικών ορμονών κατά την καρδιακή ανακοπή.

Μέθοδοι: Η αναζήτηση των μελετών έγινε σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και συγκεκριμένα στο MEDLINE μέσω του PUBMED, στην Cochrane Library και στο Google Scholar. Επιλέξαμε τυχαιοποιημένες μελέτες και μελέτες παρατήρησης. Ορίσαμε σαν υπό μελέτη πληθυσμό ενήλικες και παιδιά με καρδιακή ανακοπή που συνέβη είτε εκτός νοσοκομείου είτε ενδονοσοκομειακά, στους οποίους έγινε προσπάθεια αναζωογόνησης από επαρκώς εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν πειραματικές μελέτες.

Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν 3 μελέτες παρατήρησης και 4 πειραματικές μελέτες, ενώ δεν αναβρέθηκαν τυχαιοποιημένες μελέτες. Κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής επισυμβαίνουν μεταβολές στη θυρεοειδική ομοιόσταση, που φαίνεται να ερμηνεύονται σύμφωνα με το σύνδρομο του νοσούντος θυρεοειδικού. Θεραπεία υποκατάστασης με λεβοθυροξίνη φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού επιβίωσης καθώς και σε μειωμένο νευρολογικό έλλειμμα.

Συμπέρασμα: Με βάση τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής σημειώνονται σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Η χρησιμότητα του συμπεράσματος αυτού έγκειται αφενός στο ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν προγνωστικό βιοδείκτη για τα θύματα καρδιακής ανακοπής και αφετέρου να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά, συμβάλλοντας στη βελτίωση του προσδόκιμου. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και μάλιστα μελέτες τυχαιοποιημένες, διπλές τυφλές, προκειμένου να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τη χρήση των θυρεοειδικών ορμονών στην καρδιακή ανακοπή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανακοπή, Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, Θυρεοειδικές ορμόνες, Θυροξίνη, Τριϊδωθυρονίνη.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
82
Diamantopoulou Eleni-Varvara Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο