Αιμολυτικές αντιδράσεις από μετάγγιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2931521 96 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-28
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λιαμέτη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαλσάμη Σερένα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Κοκόρη Στυλιανή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαντζουράνη Μαρίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αιμολυτικές αντιδράσεις από μετάγγιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αιμολυτικές αντιδράσεις από μετάγγιση
Περίληψη:
Η μετάγγιση αίματος και παραγώγων αυτού αποτελεί αναγκαία θεραπευτική παρέμβαση σε μια πλειονότητα παθολογικών περιπτώσεων. Επείγουσες καταστάσεις όπως χειρουργικές επεμβάσεις και οξεία αιμορραγικά περιστατικά επιβάλλεται επίσης να αναταχθούν μέσω μετάγγισης. Παρά την αναμφισβήτητη σημασία της διαδικασίας εντοπίζεται παράλληλα μια πληθώρα παραγόντων η οποία επηρεάζει το αποτέλεσμα της, απειλώντας συχνά την υγεία αλλά και τη βιωσιμότητα του ασθενή.
Ιδιαίτερα σημαντικό στη διαδικασία της μετάγγισης αποτελεί η πιθανή εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, με σημαντικότερη ανάμεσα τους την εκδήλωση αιμολυτικών αντιδράσεων της μετάγγισης, είτε οξείων είτε επιβραδυνόμενων. Οι αιμολυτικές αντιδράσεις της μετάγγισης έχει διαπιστωθεί ότι δύναται να συνοδεύονται από σοβαρές επιπτώσεις, ακόμη και να αποβούν μοιραίες.
Η επικινδυνότητα ιδίως των αιμολυτικών αντιδράσεων υπογραμμίζει την αναγκαιότητα τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων κατά την διενέργεια της διαδικασίας της μετάγγισης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να επαγρυπνεί τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς η ασφάλεια του ασθενή αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο στην παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
Η παρούσα εργασία εξετάζει την σημασία της μετάγγισης καθώς και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που δύναται να παρουσιασθούν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση αυτής. Συγκεκριμένα επικεντρώνεται στις αιμολυτικές αντιδράσεις και αναλύει τόσο την οξεία όσο και την επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση περιγράφοντας την κλινική εικόνα καθώς και τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εκδήλωση τους. Ταυτόχρονα προσεγγίζει τα αίτια, τα μέσα διάγνωσης αλλά και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Επιπρόσθετα επιχειρεί να παραθέσει σαφείς οδηγίες αναφορικά με τη διασφάλιση της διαδικασίας της μετάγγισης αναλύοντας τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετάγγιση, Οξεία αιμολυτική αντίδραση, Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση, Ασυμβατότητα, Ασφάλεια μετάγγισης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
80
Αιμολυτικές αντιδράσεις από μετάγγιση..pdf (684 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο