Η αποτελεσματικότητα ορθής διαλογής από νοσηλευτές στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932620 168 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σαλτού Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μυριανθεύς Παύλος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Κατσούλας Θεόδωρος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Μαριόλης- Σαψάκος Θεόδωρος, Αν. Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα ορθής διαλογής από νοσηλευτές στο τμήμα επειγόντων περιστατικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα ορθής διαλογής από νοσηλευτές στο τμήμα επειγόντων περιστατικών
Περίληψη:
Σκοπός: Η νοσηλευτική επιστήμη έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με τους νοσηλευτές να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στο χώρο των Επιστημών Υγείας, όπως αυτή της Διαλογής (triage). Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη διαδικασία της διαλογής επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, τροποποιήσιμων και μη. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αξιολογηθεί η ικανότητα για διαλογή από το νοσηλευτικό προσωπικό διερευνώντας τους πιθανούς παράγοντες μη αποτελεσματικότητας.
Μέθοδος: Μια αναδρομική μελέτη έλαβε χώρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικού νοσοκομείου στα πλαίσια εργασίας για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφορά την καταγραφή 790 περιστατικών ηλικίας άνω των 18 ετών που προσήλθαν στο ΤΕΠ σε διάστημα 8 τυχαίων ημερών, καθώς και 12 ατόμων του νοσηλευτικού προσωπικού που υπάγεται στην υπευθυνότητα της Διαλογής αυτών των περιστατικών. Το νοσηλευτικό προσωπικό αξιολογήθηκε σε πραγματικό χρόνο διαλογής με γνώμονα την βαθμίδα εκπαίδευσης, την χρονική εμπειρία σε χώρους Διαλογής, την γνώση Διαλογής για τη παραπομπή των ασθενών στη σωστή ιατρική ειδικότητα, μέσω ερωτηματολογίου, καθώς και τον φόρτο εργασίας.
Αποτελέσματα: Συνολικά το νοσηλευτικό προσωπικό επιτέλεσε ορθή διαλογή στο 82,7% των περιστατικών. Οι 5 στους 8 που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο (62,5%) είχαν μέτριο επίπεδο ικανότητας triage με βάση φανταστικά σενάρια παραπομπής ασθενών σε ιατρική ειδικότητα. Βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της Γνώσης για το triage και της Ορθότητας διαλογής (p=0,001). Το Εκπαιδευτικό επίπεδο και η Εμπειρία του νοσηλευτικού προσωπικού σε χώρους Διαλογής, μετρημένη σε έτη, δεν είχαν στατιστικά σημαντική σχέση με την Ικανότητα σωστού triage (p = 0,379) και (p = 0,435) αντίστοιχα. Συσχέτιση βρέθηκε και ανάμεσα στον Νοσηλευτικό Φόρτο εργασίας ως προς το πλήθος των ασθενών και το Πλήθος των λαθών (r = 0,808, p = 0,001).
Συμπεράσματα: Τα συμπεράσματα σε μια τέτοια μελέτη βοηθούν να εξαχθεί μια ποσοτική καταμέτρηση της αποτελεσματικότητας του νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη Διαλογή. Συνάμα, συμβάλλουν και στην εύρεση πιθανών αιτιών λανθασμένου triage αλλά και στοχευμένων λύσεων. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η νοσηλευτική εμπειρία και η νοσηλευτική εκπαίδευση έχουν επίπτωση στην ορθότητα της Διαλογής. Αντίθετα, φαίνεται πως το επίπεδο των προσωπικών γνώσεων σχετίζεται με την ορθή Διαλογή. Επιπροσθέτως, η πληθώρα προσέλευσης ασθενών, ένας δείκτης του νοσηλευτικού φόρτου εργασίας, κατέδειξε αρνητική συσχέτιση με την ορθή Διαλογή. Ωστόσο, πληθώρα μελετών πρέπει να ακολουθήσουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Aποτελεσματική διαλογή, Διαλογή από νοσηλευτές, Ορθή διαλογή, Ασθενείς επειγόντων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
59
Αριθμός σελίδων:
145
pdf ΣΑΛΤΟΥ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο